Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o eutanázii

Dobrý den, 
 
rád bych Vás požádal, zda mi můžete nějak pomoci s kontaktem, na který se mohu obrátit ve věci mé žádosti o eutanázii. Léčím se více let s depresivní a OCD neurózou a zároveň poruchou osobnosti. 

Již několik měsíců přemýšlím o možnosti,  jak důstojně odejít ze života.
 
Z internetu vím, že v Belgii a Nizozemsku uvolnili kriteria pro eutanázii nebo také asistovanou sebevraždu. 
 
Prosím tedy, zda je možné, abyste mi poskytli více informací....   


Děkuji předem za pochopení.

 


Odpověď:

Dobrý den,

V Českém právním řádu se eutanázie stále posuzuje jako vražda, tudíž zde žádná možnost eutanázie zatím neexistuje. České právo se na asistovanou sebevraždu dívá jako na trestný čin s dolní hranicí trestní sazby deset let. Etický kodex české lékařské komory vysloveně uvádí, že „(…) eutanazie a asistované suicidium nejsou přípustné“.

V Evropě existují země, které skutečně možnost eutanázie povolují, konkrétně se jedná o Belgii, Švédsko, Švýcarsko a Nizozemí. I Evropský soud pro lidská práva (ESLP), se na asistovanou sebevraždu začíná dívat mnohem otevřeněji. Na ESLP se může obrátit občan členského státu Evropské unie, pokud si myslí, že bylo porušeno jeho právo zaručeno Úmluvou o ochraně lidských práv, a pokud vyčerpal všechny instance vnitrostátního soudnictví. Jeho rozhodnutím se potom stát EU musí řídit.

Existuje celá řada alternativních postupů, které Vám mohou pomoci. Mezi nejúčinnější metody léčby patří farmakoterapie, behaviorální terapie nebo kombinace obojího. Léčba samotná je dlouhá, může trvat až několik let a proto je důležitá trpělivost.

Léčba deprese většinou probíhá v psychiatrické ordinaci, závažnější formy mohou vyžadovat hospitalizaci, používanými metodami jsou zejména antidepresiva, elektrokonvulzivní terapie a psychoterapie. I toto je dlouhý proces vyžadující mnohdy celoživotní péči.

Při léčbě mohou pomoci i krizová centra, která  poskytují neodkladnou, bezbariérovou a nestigmatizující psychiatrickou péči. Zde můžete najít seznam krizových center a seznam specializovaných linek telefonické krizové pomoci.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

27.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS