Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Schizofrenie a příspěvek na péči

Dobrý den,

Bratr je duševně nemocen, má schizofrenii s defektem. Příspěvek na péči mu byla uznanán v 1.stupni závislosti. Na internetu jsem vyčetla, že by takto nemocný člověk měl mít alespoň 2. stupeň, jinak bylo šetření nedostatečně provedeno (vůbec nebyl ke spolupráci zapojen bratrův psychiatr). Včera si bratr požádal o zvýšení. Pokud příspěvek nebude zvýšen,máme podat odvolání? A ještě jeden dotaz-měl by nárok zpětně dostat rozdíl mezi prvním a přiznaným vyšším stupněm?

Děkuji

Dany

Odpověď:

Dobrý den,

příspěvek na péči je upravený zákonem o sociálních službách (zde), tento příspěvek se poskytuje osobám závislým na péči jiných osob, výše příspěvku se pohybuje od 800 Kč po 12 000 Kč měsíčně (pro nemocné závislé na péči jiného téměř ve všech oblastech života).

Žádost o příspěvek se podává na krajské pobočce úřadu práce zdravotní stav Vašeho bratra pro jeho přiznání musí být zdravotně posouzen (kontakt s posudkovým lékařem zajistí úřad práce), proti rozhodnutí se lze odvolat k ministerstvu práce a sociálních věcí vzor odvolání naleznete (zde). Nárok na zpětné přiznání rozdílu, by dle našeho názoru byl možný pokud by bylo o vyšším stupni rozhodnuto na základě odvolání, v případě Vašeho bratra byla podána nová žádost, takže zpětné doplacení rozdílu neshledáváme jako pravděpodobné.

Ve vztahu k případu Vašeho bratra shledáváme za vhodné zmínit se i o invalidních důchodech. Schizofrenie je nemocí, která v mnoha případech zakládá nárok na invalidní důchod až třetího stupně, který by měl být hlavním finanční zdrojem nemocného, z důvodu, že schizofrenie často propuká v mladém věku, mnoho nemocných na invalidní důchod "nedosáhne" z důvodu nedostatečné doby pojištění. Nemocní se tak dostávají do situace, kdy jsou nuceni za účelem získání prostředků k zajištění životních potřeb k zatěžující komunikaci s úřady za účelem získat různé dávky. Přičemž komunikace s úřady dokáže být stresující i pro zdravého člověka a  je tak zřejmé, že léčbě duševních onemocnění, která vyžaduje klid neprospívá.

Zákon o organizaci a provádění správy sociálního zabezpečení upravuje institut odstranění tvrdosti, který umožnuje ministerstvu práce a sociálních věcí prominout nedostatečnou dobu pojištění, rozhodli jsme se proto obrátit na ministerstvo s typovým dotazem, jak by v takovém případě postupovalo, o výsledku našeho dotazu budeme informovat na našich stránkách. Další možností jak na invalidní důchod dosáhnout je doplacení doby povinné pojistného, která u nemocí, které propukají v mládí není dlouhá zejména s předpokládanou délkou pobírání invalidního důchodu.

S přáním Všeho dobrého,
Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS