Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Revers z psychiatrické léčebny - nebezpečný pacient

Dobrý den,

mám jednadvacetiletého syna, kterému v roce 2011 diagnostikovali paranoidní schizofrenii. V letošním roce se to už ale řeší jako duální diagnóza (kombinace psychiatriceké a adiktologické diagnózy). Nezvladá stresové situace, začátkem května se jeho stav zhoršil a jako únik z reality od poloviny července bral perník, který začátkem října vyměnil za alkohol.

Dnes je to týden, co je hospitalizavaný v nemocnici Ostrov. On sám si to nepřizná, ale je nebezpečných sobě i okolí. Při odmítnutí jeho potřeb u něj stoupá zlost a agrese. Psychicky mě vydírá a já už tekhle dál nemůžu. Dnes mi oznámil, že podepíše revers a půjde domů. Mohu tomuto jeho rozhodnutí já nebo nemocnice zabránit? Doma ho ale nechci, protože se ho bojíme.

Nevím jak tuto situaci řešit, rada také byla ať ho vyhodím z domova.

j.buskova@o2active.cz

Odpověď:

Dobrý den,

hosptilazace proti vůli pacienta je krajním prostředkem, po kterém právo sahá až v případě kdy, "pacient ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak." popsaný postup je upraven v § 38 a § 40 zákona o o zdravotních službách. Hospitalizace pacienta na základě popsaného postupu může být prodloužena i pokud odvolá souhlas, který k ní předem dal. Nicméně nejsme lékaři a nemůžeme určit, že u Vašeho syna bude shledána taková míra nebezpečnosti, aby byl v léčebně držen proti své vůli.

O tom zda jsou v případě Vašeho syna naplněny podmínky pro hospitalizaci proti jeho vůli musí rozhodnout jeho lékař, zajistěte proto aby měl k dispozici informace o Vašem strachu z něj a jeho náporech zlosti a agrese. O umístění Vašeho syna v léčebně proti jeho vůli po té s konečnou platností rozhodne soud, nemocnice musí soud o hospitalizaci proti vůli pacienta informovat do 24 hodin, do doby než soud rozhodne aby Váš syn zůstal v nemocnici.

Pokud se obáváte, že by Vás syn po propuštění napadal můžete využít institutu vykázání upraveného v § 44 zákona o policii. Policie ČR může na základě jeho předchozího jednání na deset dní zamezit jeho pobytu ve Vaší domácnosti a v jejím okolí, bližší informace naleznete např. zde.

Dále je případně vhodné zvážit zrušení trvalého pobytu syna ve Vaší domácnosti o tom více zde, což nemusí znamenat, že nad synem lámete hůl, ale chráníte se tak před dopady případných dluhů, které mu mohou vzniknout.

S přáním všeho dobrého v rámci možností,
Vaše Férová nemocnice

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS