Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Psychiatrické vyšetření

Přeji dobrý den. Byla jsem dnes požádat mou praktickou lékařku o doporučení na neurologické vyšetření. Důvodem je výskyt Alzheimerovy nemoci u starší sestry, sklerózy u mé matky a podobné nemoci u mého,dnes již nežijícího, bratra. Bolel ho palec na noze, pak mu přestávaly fungovat svaly, nemohl polykat a za rok a dva měsíce zemřel. Toto jsem jí pověděla a paní doktorka mě poslala na psychiatrické vyšetření. To silně nechápu, nepotřebuji si pokecat, ale vyšetřit. Co s tím? Děkuji

Vanda

Odpověď:

Dobrý den, 

je známo, že někteří lékaři podmiňují poskytnutí zdravotní péče vystavením doporučení od svého praktického lékaře. To je však v rozporu se současnou legislativou, jelikož dle § 11 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění máte právo na svobodnou volbu lékaře.

Ze zákona máte tedy právo na neurologické vyšetření i bez doporučení (žádanky) Vašeho praktického lékaře a nikdo Vám v tom nemůže bránit. Výjimkou může být dle § 48 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění kapacitní přetížení odborného lékaře nebo pokud odborný lékař nemá smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. 

Pokud byste se rozhodla bránit proti nevhodnému chování Vašeho praktického lékaře, můžete podat stížnost dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. Ta se podává poskytovateli zdravotních služeb, proti kterému směřuje, tedy samotnému lékaři nebo např. řediteli nemocnice. Obsahem stížnosti by měl být dostatek informací k jejímu vyřízení, stížnost nesmí být podána anonymně. Poskytovatel je pak povinen tuto stížnost vyřídit do 30 dnů, někdy však tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů. V případě, že byste nebyla s vyřízením stížnosti spokojena, máte právo se obrátit na správní orgán, u kterého znovu podáte stížnost a uvedete důvody, proč nesouhlasíte s jejím vyřízením. Tento správní orgán má pak na vyřízení

- 30 dní od obdržení stížnosti (může být prodlouženo o dalších 30 dní)

- 90 dní v případě, že je nutné ustavit nezávislého odborníka ode dne jeho ustavení (může být prodlouženo o dalších 60 dní)

- 120 dní pokud je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi ode dne jejího ustavení (může být prodlouženo o dalších 60 dní).

Více informací o podávání stížností naleznete zde.

Ve Vašem případě Vám tedy doporučujeme se objednat na neurologické vyšetření přímo u odborného lékaře, který má smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou. Proti nevhodnému chování praktického lékaře se pak můžete bránit stížností. 

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

11.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS