Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz do jiné nemocnice bez souhlasu

Dobrý den,

v prosinci 2017 byla má patnáctiletá dcera dobrovolně hospitalizována na dětské psychiatrii. Pro opakované porušení řádu ji chtějí přeložit do léčebny vzdálené 80 km, i když stejnou péči nabízí i jiná léčebna. Na mé připomínky, že omezí návštěvy dcery, mi bylo odpovězeno, že převoz vymůžou soudně. Mají na to právo, když souhlasíme s další léčbou, ale na jiné psychiatrii?

JF

Odpověď:

Dobrý den,

velmi nás mrzí situace, do které jste se Vy a Vaše dcera dostala.

Vaše dcera má, jakožto pacient, na základě § 28 odst. 3 písm. b zákona o zdravotních službách právo zvolit si poskytovatele zdravotních služeb, který odpovídá jejím zdravotním potřebám. Tuto možnost by v souvislosti s duševní poruchou neměla, pokud by se jednalo o ochranné léčení, jak stanovuje § 29 odst. 2 písm. c zákona o zdravotních službách, což se ve Vašem případě nejedná.

Pokud navíc Vaše dcera nastoupila na léčbu dobrovolně, může ji také kdykoli opustit. Veškeré služby, které jí budou v rámci zdravotnického zařízení poskytnuty, musí být učiněny s jejím souhlasem (§ 34 a následující zákona o zdravotních službách), popřípadě se souhlasem jejího zástupce, v případě, že by nebyla schopna porozumět povaze poskytovaných služeb, což není ve věku 15 let pravděpodobné.

Hospitalizace proti vůli pacienta je možná pouze v případě, že by soud nařídil ochranné léčení nebo izolaci a v případě, že by pacient bezprostředně ohrožoval sebe nebo svoje okolí, jak stanovuje § 38 zákona o zdravotních službách.

Psychiatrická klinika si nemůže nechat soudně přiznat hospitalizaci Vaši dcery v jejich zdravotnickém zařízení. Nedobrovolná hospitalizace je tak velkým zásahem do práv člověka, že je možné ji učinit pouze ve výše uvedených důvodech. Navíc je Vaším zákonným právem zvolit si poskytovatele zdravotních služeb dle vlastního výběru. Pokud tedy považujete léčbu na jiné psychiatrii za vhodnější, můžete tam svou dceru nechat přemístit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.1.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS