Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

negativní revers na uzavřeném oddělení

Dobrý den,

byl jsem bez souhlasu hospitalizován na psychiatrii, kde jsem následně byl zařazen na uzavřené oddělení. Ačkoliv jsem po týdnu podepsal souhlas s dobrovolnou léčbou, stále jsem zůstal na uzavřeném oddělení. Je tento postup oprávněný? A mohu i zde podepsat negativní revers a přerušit léčbu? Rád bych odešel do ambulantní péče. Mohu, když se rozhodnu, hned odejít?

Děkuji

Jakub

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že Vámi popsaný postup zdravotnického zařízení byl oprávněný. Pro určení, zda můžete být po podepsání souhlasu s dobrovolnou léčbou umístěn na uzavřené oddělení, je podstatné, s jakými léčebnými postupy jste souhlasil. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat. Odvolání souhlasu ale není účinné v případě, kdy bylo již započato se zákrokem, jehož přerušení může poškodit zdraví nebo ohrozit život pacienta.

Podepsat negativní revers a ukončit hospitalizaci také není možné, pokud jde o případy nedobrovolné hospitalizace. Pokud odvoláte svůj souhlas s dobrovolnou léčbou v situaci, kdy jsou splněny podmínky pro nedobrovolnou hospitalizaci, bude hospitalizace i nadále pokračovat, ovšem zdravotnické zařízení o tom vyrozumí do 24 hodin soud, který poté do sedmi dnů rozhodne o přípustnosti hospitalizace. Pokud o Vaší hospitalizaci již soud rozhodl, nemůžete podat negativní revers.

Nedobrovolnou hospitalizaci je možné realizovat pouze v zákonem přesně stanovených případech. V souvislosti s duševním onemocněním je to tehdy, kdy pacient z důvodu tohoto onemocnění ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a tuto hrozbu nelze odvrátit jinak. Z Vašeho dotazu bohužel nemůžeme vyčíst, z jakého důvodu jste byl hospitalizován. Další důvody, kdy nemůžete podepsat negativní revers, jsou následující:

  • Pacient je soudem omezen ve svéprávnosti ve vztahu k lékařským zákrokům (pak ovšem pacient nemůže ani vyslovit, resp. podepsat, souhlas s léčbou, takže to patrně není Váš případ).
  • Pacientovi bylo uloženo ochranné léčení.

To, zda můžete ze zařízení odejít, závisí na tom, zda jsou ve Vašem případě splněny podmínky pro nedobrovolnou hospitalizaci. Pokud ano, můžete být nucen v zařízení zůstat i proti své vůli, musí o tom ale rozhodnout soud.

Vaše Férová nemocnice.

11.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS