Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedobrovolná hospitalizace

Dobrý den,  potřebuji poradit.

Můj bratr trpí schizofrenií. Měl dlouhodobě nařízenou ambulantní léčbu soudem - odmítá ale dlouhodobě brát pravidelně léky kvůli negativním vedlejším účinkům (tloustne po nich, je apatický, sexuálně ho omezuji). Proto je vynechává, až se jeho stav tak jednou za rok  či dva vyhrotí - naposledy umýval dlažbu na dvoře kartáčkem na zuby a ustříhal žárovky na lustru. Rodiče se o něj bojí, a tak otec zavolal sanitku a policii. Odvezli ho a zavřeli do psychiatrické léčebny v Brně - bez jeho souhlasu. Zároveň proběhl soud o ukončení ambulantní léčby (bez bratrovy přítomnosti)- po 2 letech - ale vzhledem k incidentu mu jí neukončili a rovnou změnili na nařízenou ústavní. Bratr přitom nikoho neohrozil - ale je zavřený na tom nejtěžším uzavřeném oddělení s lidma, kteří neudrží stolici či jsou vážně poškození. Necítí se mezi nimi dobře. Nespolupracuje, a tak při první příležitosti utekl- nevrátil se z vycházky.  Jaký postup byste doporučili? Existuje nějaká soukromá klinika, klidně placená, kde by se mu někdo opravdu mohl věnovat a pomoct mu? Já ho nejsem schopná přesvědčit, aby se vrátil zpět na to strašné místo. Říkal, že lékaři tam do nich jen cpou prášky, aby měli klid. Za dva měsíce se s nim nikdo o jeho nemoci individuálně nebavil. Nepomáhají mu - jen ho tam drží a dopují.
Moc by mi pomohla informace o jakékoli soukromé klinice, či rada o tom, jak se dá přestoupit na nějaký mírnější  režim, kde by se  s ním někdo bavil - aby získal motivaci a spolupráci k léčbě.
 

Renata Kapicova

Odpověď:

Dobrý den,

k možnosti hospitalizace na soukromé klinice jsme toho názoru, že by to bylo možné, musel by o tom ale rozhodnout soud. Pro účely nařízení ochranného léčení v ústavní formě má soud určitý seznam zdravotnických zařízení, ve kterých léčba probíhá. Podle jednacího řádu pro okresní a krajské soudy byste měli vybrat zařízení v místě bydliště nebo pobytu Vašeho bratra, zákon ale neurčuje, jestli má jít o veřejné zdravotnické zařízení.

Váš bratr by mohl usilovat o propuštění z ústavní léčby následujícím způsobem. Může o ukončení léčby požádat okresní soud, v jehož obvodu se ochranné léčení vykonává. Bude-li mít soud pochybnosti o jeho schopnosti náležitě se hájit, bude muset mít obhájce. Toho si můžete zvolit anebo ho ustanoví soud, je možné že Váš bratr bude mít obhájce ze zákona.

Ústavní léčba by měla být používána jen v případě, že člověk je nebezpečný na svobodě, tedy lze důvodně předpokládat, že se bude dopouštět další trestná činnosti. Což v případě pouhého čištění podlahy kartáčkem nebo ustřiháváním žárovek asi nelze.

V průběhu ochranné léčby má Váš bratr právo být informován o léčbě, jejích alternativách a případných vedlejších účincích. Ve věci léčby by bylo nejlepší domluvit se s lékaři, kteří jej léčí. Pokud by stále nebyl spokojen s postupy, mohl by podat stížnost České lékařské komoře a poté i veřejnému ochránci práv. To platí o obou formách ochranného léčení.

Co se ovšem týká jeho útěku, je situace poměrně závažná. V případě, že byla ústavní léčba nařízená v rámci ochranného léčení soudem v trestním řízení, útěkem se tak Váš bratr dopouští maření výkonu úředního rozhodnutí podle §171 odst.1) písm.d) trestního zákona a hrozil by mu trest odnětí svobody až na šest měsíců nebo peněžitý trest .


Vaše Férová nemocnice

7.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS