Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva praktického lékaře bez kartičky pojišťovny

Dobrý den,

dohlížím na svého nevlastního otce, který bydlí na stejném patře jako já. Máme byty vedle sebe. Je mu 71 let a už se mi zdá, že se o sebe úplně sám nedokáže postarat. Nepamatuje si jména věcí, neví, co kam dal, nelze se s ním srozumitelně bavit. Chtěla bych proto s ním jít k praktickému lékaři, zda by ho neposlal na nějaké vyšetření, ale nemohu najít jeho kartičku zdravotní pojišťovny, ani nevím na 100% u které je.

Když jsem se ho zeptala, zda ví, kam chodil k lékaři, tak mi na to nedokázal odpovědět. Proto jsem se chtěla zeptat, jak bych měla postupovat, nebo zda kdybych ho vzala ke svému lékaři, jestli má nebo nemusí ho vyšetřt.

Děkuji za odpověď.

vktorie93

Odpověď:

Dobrý den
 
Píšete, že Váš otec Vám nedokáže sdělit jméno ošetřujícího lékaře a nemá zdravotní kartičku. Zkuste sa svého nevlastního otce nebo jiné blízké osoby zeptat jestli alespoň nevědí, u které zdravotní pojištovny by mohl být registrován. V tomto případě by Vám totiž mohla pojišťovna a její záznamy pomoci. Jméno či adresu ordinace ošetřujícího lékaře lze totiž pomocí jména dohledat v platbách tomuto lékaři, které pojišťovna v minulosti provedla. Podobně může v tomto případě posloužit příslušný krajský úřad, který mimo jiné zpracovává registrace pacientů u praktických lékařů.
 
Také můžete osobně s Vaším nevlastním otcem navštívit víc pojištoven a zkusit zjistit jestli u nich není Váš otec registrován. Tady můžete najít seznam zdravotních pojištoven v České republice. Nejpravděpodobnější je, že bude registrován u Všobecné zdravotní pojišťovny.
 
V případě, že jméno pojištovny nebudete schopní zjistit a budete chtít navštívit s nevlastním otcem svého lékaře bude postup složitější. Bez zdravotní kartičky totiž lékař může odmítnout ošetření vyjma případů akutního ohrožení zdraví. V případě nepředložení průkazu pojištěnce může také zdravotnické zařízení požadovat za poskytnou péči u neakutního případu platbu v hotovosti oproti vystavenému dokladu. Pro každé zdravotnické zařízení může být cena zdravotní péče bez pojištění odlišná a zřejmě vyšší než cena dle seznamu výkonů dle vyhlášky č. 134/1998 Sb.

 

Přejeme Vám hodně štěstí při hledání kartičky pojištěnce.

 
Vaše férova nemocnice

 

24.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS