Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může psychiatr předepsat antibiotika?

Dobrý den, trpím depresemi a sociální fobií. Dělá mi několik let velké problémy opustit dům a jít třeba nakoupit. Proto jsem doma v domácnosti. Když se mi to povede, dostanu se i ve stanovený termín k mojí psychiatričce. Mám předepsané léky, které začínají fungovat, cítím se líp, také se snažím. Ale chytla jsem nějakého koka a mám celý obličej plný akné. Stydím se opět vycházet mezi lidi a to jsem se snažila s antidepresivy překonávat. volala jsem na kožní, ale, aby viděli, jak vypadá stav pleti, musím přijít odlíčená. Já vůbec zase nevycházím několik měsíců z domu, jen kvůli akné, vypadám jako popálená, stydím se za to a pomohlo by mi antibiotikum. Někdy, když jsem měla špatný den a nedokázala ani na kontrolu k psychiatričce pro léky, antidepresiva mi poslala poštou. Nevím,kdybych psychiatričku poprosila, abych zase mohla fungovat v léčbě soc. fobie, mi mohla předepsat antibiotika, abych akné přeléčila a zase se snažila dál opouštět dům a jít mezi lidi. Už teď mám problémy s tím, že na mně všichni koukají, teď jsem samý bolák a sebevědomí mi to srazilo ještě níž než u mne bylo. Děkuji za odpověď Vlaďka

nešťastná

Odpověď:

Dobrý den,

lékař může předepisovat i léky mimo svou specializaci, vystavuje se pak ale možné revizní kontrole ze strany zdravotní pojišťovny, které by musel zdůvodňovat, proč takové léky předepsal.

Pro účinnost léčby, je samozřejmě lepší navštívíte-li lékaře osobně, chápeme ale, že sociální fobie pro Vás tuto návštěvu činí téměř neproveditelnou. Pokuste se proto telefonicky domluvit se svou psychiatričkou na možnosti předepsání léků. Případně můžete vyzkoušet i přípravky k léčbě akné, které nepodléhají lékařskému předpisu a jsou dostupné v lékárnách.

Vaše situace vytváří bludný kruh, kdy se nemůžete z důvodu své nemoci dostavit k lékaři, aby Vám předepsal účinná antibiotika, přičemž jejich absence vytváří situaci, která dále prohlubuje Vaši nemoc. Příznivý vliv by na Váš stav mohla spolu psychofarmaky mít i psychoterapie, zeptejte své psychiatričky, na vhodného terapeuta.

S přáním hezkého týdne,

Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS