Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se dostat od psychiatra v mem pripade

Dobry den.

již několik let navštěvuji psychiatra. Začal jsem ho navštěvovat z vlastního popudu a nyní bych péči rád ukončil. Pan psychiatr je ale odlišného názoru a tvrdí mi, že bych měl s péči pokračovat nejlépe do konce života. Přestal jsem brát prášky, které mi předepsal, a dle mého názoru jsem již zcela zdráv. Pobírám ale invalidní důchod a stále nechodím do práce. Důvodem toho, že nechodím do práce ale není to, že jsem údajně psychicky nemocný. 

Děkuji za radu. 

Freedom

Odpověď:

Dobrý den,

nejdříve k ukončení léčby. Tím, že se jedná, jak jsem z vašeho dotazu vyrozuměl, o dobrovolnou léčbu, můžete ji kdykoliv ukončit. Tím, že nejedná o nedobrovolnou nebo soudem určenou léčbu je jen na Vás, zdali se jí chcete podrobovat.

Pokud již nechcete pokračovat v léčbě, tak Vás k ní nemůže Váš psychiatr nutit. Léky, jak říkáte již neberete, pak Vám tedy stáčí jen informovat lékaře o tom, že ukončujete léčbu a přestat tam chodit.

Co se týče invalidního důchodu. O jeho zrušení, respektive přezkoumání můžete požádat na okresní správně sociálního zabezpečení podle § 82 odst. 5 zákona organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Váš stav bude přezkoumán revizním lékařem a na základě jeho posudku Vám bude snížen nebo zrušen nárok na invalidní důchod.

Pobírání invalidního důchodu však není překážkou pro provozování samostatné výdělečné činnosti. Invalidní důchod nebrání ani získání zaměstnání. Zvažte tudíž, zda-li je pro Vás přerušení pobírání invalidního důchodu výhodné, či nikoli.

Tím se dostáváme k další části vašeho dotazu, a to, zdali je možné o výmaz záznamu o léčbě z Vaší dokumentace. To bohužel možné není. Nicméně Váš psychiatr, stejně jako jakýkoliv další lékař, který do Vaší zdravotní dokumentace nahlédne, bude vázán mlčenlivostí.

Pokud se tady například budete ucházet o zaměstnání a v rámci toho bude požadována vstupní prohlídka, lékař, který ji bude provádět bude zkoumat pouze skutečnosti podstatné pro výkon zaměstnání. Navíc výsledkem takové vstupní kontroly bude vyjádření schopen práci vykonávat/ neschopen práci vykonávat/ schopen s výhradou.

Tím chci říct, že přestože není možné vymazat Vaši dosavadní léčbu, není možné, aby se informace o ní dostávali do Vašeho okolí.

S pozdravem                          

Vaše Férová nemocnice

 

28.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS