Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod 1. stupně nesouhlas

Dobrý den!

Byl mi přiznán invalidní důchod prvního stupně. Mám roztroušenou sklerózu, můj zdravotní stav se nikdy nezlepší. Dělá mi problém si i dojít někam dál než 500 metrů! Můj zdravotní stav hodně záleží na momentální psychice (která zrovna není nejlepší), na vlivu počasí, na druhu práce, kterou jsem doma zrovna udělala! Nejsem schopná někam docházet do práce a ani mě nikdo nezaměstná! U roztroušení sklerózy vždy záleží na momentální situaci! Navíc mám z toho deprese, nic nezvládám a jsem v tíživé finanční situaci! Mám 13 letou dceru a nemůžu po ní chtít to, co sama nezvládám! Zvednou mi někdy důchod? Co proto mám udělat? Přítel se na mě vykašlal, takže nemám kromě problémů nic!

Pandora

Odpověď:

Dobrý den,

výše dávky invalidního důchodu se každý rok valorizuje. Pro valorizační zvýšení invalidního důchodu je rozhodující datum, od něhož byl invalidní důchod přiznán, a to bez ohledu na to, zda následně došlo ke změnám jeho výše z důvodu změny stupně invalidity.

Výše dávky invalidního důchodu může být změněna v případě změny stupně invalidity. Můžete tedy podat podnět ČSSZ na provedení lékařské prohlídky z důvodu změny stupně invalidity. Případné zvýšení důchodu by ČSSZ provedla automaticky z moci úřední.

Dále si můžete nechat důchod přepočítat. Tím zjistíte, zda vám byl správně vyměřen. V tomto případě doporučujeme obrátit se s tímto dotazem přímo na Českou správu sociálního zabezpečení - k důchodovému a nemocenskému pojištění mají speciální poradenskou linku. Více informací naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS