Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace se souhlasem v psychiatrické léčebně ale nesouhlas s diagnózou

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je možné vyslovit nesouhlas proti rozhodnutí o mém psychickém zdravotním stavu. Do psychiatrické léčebny v Bohnicích jsem šla pod tlakem svých rodičů, ale podepsala jsem hospitalizaci dobrovolnou. Ale s vyřčenou diagnózou nesouhlasím. Je možné se dodatečně nějak bránit, nebo už jsem takto označkovaná napořád? Na jaké orgány se případně obrátit?

Děkuji za odpověď

aneta

Odpověď:

Dobrý den,

podle nového zákona o zdravotních službách máte právo vyžádat si konzultační služby od jiného lékaře. Pěkný popis Vašich možností a vhodného postupu naleznete v tomto článku. Nejvhodnějším postupem tedy bude zavolat na pojišťovnu pro doporučení nějakého lékaře, případně si můžete někoho ke konzultaci najít sama.

Dále můžete zkusit zaslat doporučený dopis psychiatrické léčebně, že s diagnózou nesouhlasíte. V dopisu také zdůrazněte, že si rozhodně nepřejete, aby Vaši zdravotnickou dokumentaci komukoliv předávali (konkrétně můžete uvést Vašeho praktického lékaře, případně další lékaře), neboť se domníváte, že by Vás to mohlo poškodit při poskytování další zdravotnické péče. Velice vhodné by bylo připojit k dopisu posudek jiného lékaře (s jinou diagnózou), pokud ho budete mít, kterým tak podložíte své požadavky.

Obecně se však domníváme, že riziko, že by se k Vaší zdravotnické dokumentaci někdo dostal a to by Vám pak mohlo uškodit, je velice malé. Zdravotnická dokumentace podléhá povinné mlčenlivosti, tedy jediná reálná možnost, kdy by se to někdo mohl dozvědět, je přeposlání zprávy o hospitalizaci obvodnímu lékaři.

Další možností je požádat o opravu či vymazání některých údajů ze zdravotnické dokumentace, což však může být poněkud komplikované a obzvlášť v případě, kdy žádáte o změnu či vymazání diagnózy, bude úspěch spíše nepravděpodobný. Současná právní úprava tento postup přímo neřeší. Právo pacientů na úpravy v jejich zdravotnické dokumentaci by bylo možno odvodit ze zákona o ochraně osobních údajů, podle kterého může subjekt v určitých případech požadovat opravu, doplnění nebo likvidaci osobních údajů. Více se dozvíte v již zodpovězeném dotazu: Právo na změnu údajů ve zdravotnické dokumentaci.

Je tedy možné podat žádost o opravu či vymazání zastaralých, nerelevantních nebo nepravdivých informací ve zdravotnické dokumentaci, a to buď zdravotnickému zařízení, které dokumentaci vede, nebo v případě neúspěchu jeho zřizovateli. Pokud nebude Vaše právo respektováno, můžete se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů. Máte také právo na nahlédnutí do zdravotnické dokumentace, zjistíte tak, co přesně se o Vás a Vaší předchozí léčbě v dokumentaci uvádí.

Zcela krajním řešením by mohlo být i podání žaloby na ochranu osobnosti, pokud byste měla pocit, že Vás diagnóza skutečně nějak "označkovala" a způsobila Vám tak újmu. V rámci soudního zřízení by pak byl vypracován znalecký posudek ohledně Vašeho zdravotního stavu, na jehož základě by soud rozhodoval. V případě, že byste se chtěla uchýlit až k této variantě, doporučujeme Vám konzultovat podání žaloby s advokátem, neboť se jedná o vcelku komplikovanou věc. Vyhledat advokáta můžete např. na stránkách České advokátní komory.

Doporučujeme však řešit vše nejdříve spíše domluvou a konzultací s jiným odborníkem. Takové řešení bude jednak příjemnější, ale také může být výrazně rychlejší a levnější.

Vaše Férová nemocnice

 

21.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS