Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zubní implantát

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli mám šanci, aby mi pojišťovna uhradila zubní implantáty v tomto případě: v mládí jsem zjistila, že nemám založených 5 trvalých zubů, takže mi nikdy nevyrostou. Dva z chybějících zubů byly na horní dásni, tam se zuby stahují, takže po vypadnutí mléčných zubů nebyl problém s děrami. Bylo mi doporučeno stomatologem nechat si mléčné zuby, co nejdéle to půjde. O zuby se starám, nekazí se mi a pravidelně chodím na preventivní prohlídky. Bohužel, po 30 letech, se mi teď dva z mléčných zubů začaly kývat. Vzhledem k tomu, že ostatní zuby mám zdravé, stomatolog mi doporučil samostatné implantáty, které ale přijdou jeden zhruba na 20 tisíc. Je možné, když bych požádala pojišťovnu, aby mi zákrok alespoň částečně uhradila v případě, že si za tento stav nemůžu sama?

Mockrát díky za odpověď a přeji krásný den!

barca108

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nedokážeme jednoznačně říci, zda pojišťovna uzná Váš nárok na proplacení takovéhoto zákroku či nikoliv. Záleží, jakou máte s Vaší pojišťovnou uzavřenou smlouvu a jaké jsou její podmínky. Proto by bylo pravděpodobně nejlepší si tyto smluvní podmínky prostudovat či se s dotazem obrátit přímo na Vaši pojišťovnu, například telefonicky.

Domníváme se, že nejde-li o výslovně nehrazený zákrok a lékař Vám jej navíc doporučil, měl by být hrazen, alespoň částečně. V opačném případě by Vás na to měl upozornit i samotný lékař.

Ve výjimečných případech, kdy by Váš zdravotní stav umožňoval pouze jediný způsob léčby, uhradí tuto léčbu Vaše zdravotní pojišťovna, i kdyby se jednalo o zdravotní službu touto pojišťovnou jinak nehrazenou.

Vaše Férová nemocnice.

8.8.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS