Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ukončeni nemocenské

Dobrý den, ukončila jsem nemocenskou, byla jsem na ní rok. po dobu tří dní mi přišly peníze, nejsem si jistá, jestli to bylo doplacení do platu nebo úhrada nemocenské, chtěla bych se dozvědět víc. Děkuji za odpověď.

čmelda

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká náhrad za dočasnou pracovní neschopnost. Dočasná pracovní neschopnost (dále jen DPN) je stav, kdy pojištěnec není schopen pro nemoc či úraz vykonávat dosavadní práci. Ve Vašem dotaze uvádíte málo informací, proto předpokládáme, že doplacením platu myslíte částku, která se vyplácí v případě pracovních úrazů a nemocí z povolání. Po dobu DPN se totiž mohou vyplácet tyto 2 náhrady, které je nutné od sebe odlišovat, jedná se o:

1. náhradu za pracovní neschopnost vyplácenou podle zákona o nemocenském pojištění - tato finanční částka je vyplácena, jak v případě DPN u běžných úrazů a nemoci, tak i v případě úrazů pracovních 

2. a náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti podle §271a zákoníku práce, která se vyplácí pouze u pracovních úrazů.

První z nich, tedy náhrada za pracovní neschopnost se vyplácí následovně: za první 3 dny DPN nenáleží zaměstnanci žádná náhrada, za 4. až 14. dne pak vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy ve výši 60% průměrného výdělku, od 15. dne pak vzniká nárok na nemocenské, které vyplácí správa sociálního zabezpečení. 

Náhradu podle zákoníku práce vyplácí zaměstnavatel, a to pouze v případě, že se jedná o pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Znamená to tedy, že pokud zaměstnanec utrpěl pracovní úraz, pak mu zaměstnavatel vyplácí částku, která dorovná ztrátu na výdělku, která vznikla tím, že zaměstnanec pobírá nemocenské dávky. 

V dotazu píšete, že Vám peníze přišly, předpokládáme tedy, že byly připsány na Váš bankovní účet. Můžete tedy zjistit, kdo je odesílatelem připsaných peněz. Pokud je odesílatelem správa sociálního zabezpečení, pak se jedná o nemocenské dávky. Pokud zaměstnavatel, pak se jedná o "doplacení platu". 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS