Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uhradí pojišťovna zubní implantáty?

Dobrý den,

dcera následkem úrazu přišla o horní zuby jedničky a dva dolní zuby má zlomené v polovině. Stomatolog se rozhodl pro náhradu zubními implantáty. Navíc bylo nutné provést doplnění kosti vlastním štěpem, protože při úraze prodělala tříštivou zlomeninu alveolárního výběžku horní čelisti. Odhadovaná cena celého zákroku včetně implantátů se má pohybovat mezi 70-80 000 Kč. Může nám pojišťovna uhradit léčbu, když je způsobena úrazem? Vím, že zubní implantáty nehradí žádná pojišťovna, ale neexistuje nějaká výjímka pro úrazy? Dceři je 19 let.

Děkuji za odpověď.

Dana

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo vaší dceři. Zdravotní pojišťovny povinnost hrazení implantátů po úraze bohužel nemají, protože zákon stanoví, na které výrobky máte u zubaře ze zdravotního pojištění nárok a implantáty mezi nimi nejsou. Podle přílohy k zákonu o veřejném zdravotním pojištění Vám zdravotní pojišťovna jednou za tři roky hradí snímatelné částečné a celkové náhrady, a to jednoduchou celkovou snímatelnou horní a dolní náhradu chrupu (bez lité patrové desky).

Na zubní implantáty zdravotní pojišťovny až na nepatrné výjimky nepřispívají. Finanční úhrada za léčbu je ovlivněna zejména počtem, typem a cenovou hladinou použitých implantátů. Zkuste se tedy obrátit na zdravotní pojišťovnu s přiloženou zdravotnickou dokumentací, případně posudkem od stomatologa, proč zvolil právě tyto implatáty za danou cenu.

Jako argument, proč by Vám pojišťovna měla aspoň částí přispět může sloužit § 13 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Toto ustanovení říká, že zdravotní pojištění se vztahuje na zákroky, jejichž cílem je zlepšit  zdravotní stav a zmírnit její utrpení (věříme, že se jedná o dosti bolestivou věc, ať už fyzicky či psychicky).

Přejem Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

 

1.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS