Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sanitka pro paní po chemoterapii

Vážení, mám sousedku, paní, které je 75 let. Bohužel chodí na chemoterapii. Pokaždé jede sama tramvají a vlakem z Olomouce do 11 km vzdálené vesnice, kde žije. Již několikrát cestou domů upadla a měla mnoho modřin. Jak je možné, že této paní nechtějí dát po chemoterapii sanitku k odvozu do jejího bydliště? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

je na ošetřujícím lékaři, aby shledal, že zdravotní stav pacientky neumožňuje dopravu běžným způsobem. Indikuje-li lékař dopravu pacientky, vystaví poukaz na dopravu vozidly smluvní dopravní zdravotní služby, tedy sanitkou. Taková doprava do smluvního zdravotního zařízení, ze smluvního zdravotního zařízení do místa trvalého nebo přechodného pobytu nebo do ústavu sociální péče je zcela hrazena zdravotní pojišťovnou.

Lékař by tak měl zvážit všechny okolnosti, tj. zdravotní stav a věk pacientky i náročnost cesty do místa bydliště a popřípadě pak dopravu sanitkou indikovat. Pokud by se ale pacientka domnívala, že lékař bezdůvodně neuznal její nárok na dopravu sanitkou, přestože by na něj z důvodu zdravotního stavu měla mít nárok, může se obrátit se stížností na vedení zdravotnického zařízení, případně pojišťovnu. Více informací o podávání stížností lze nalézt v sekci Stížnosti.

Další informace naleznete i v podobných, již dříve zodpovězených dotazech zde a zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

14.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS