Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Regulační poplatky u pacienta v bezvědomí

Dobrý den,

problém se týká mojí babičky - do všech nemocnic, ve kterých byla, byla přivezena i odvezena v bezvědomí (po mozkové mrtvici) a tudíž nám ve dvou z nich bylo sděleno, z regulační poplatek nehradí. Ve třetí nemocnici se 4 měsíce nic nedělo, nikdo nic nechtěl (usoudili jsme, že teda také neplatí).

Najednou nám primářka oddělení dlouhodobé péče oznámila, že by měla platit, jelikož za ni někdo pobírá důchod. Také ale dále sdělila, že za babičku je odpovědný soud - potažmo stát - (nebo snad nějaký právní zástupce), o čemž my nemáme tušení. A také to je zřejmě důvod, proč dosud neplatila - stát státu si nebude přece platit, takže je od poplatku jakoby osvobozena.

Ale pokud za ni někdo pobírá důchod, měla by platit - chci zdůraznit, že primářka hovořila hypoteticky "mela". Pravda je, že důchod si na svou manželku vždy vyzvedne děda - částečné z důchodu zaplati náklady na byt a také z jejího důchodu kupujeme do nemocnice ubrousky a různé hygienické potřeby, které vyžadují.

Chci předeslat, že se placeni poplatku nevyhýbáme - chtěli jsme ho uhradit i v předchozích nemocnicích, ale v této klinice nám požadavek na placení paní primářka sdělila dosti nevybíravým a arogantním způsobem, proto se trochu zdráháme a chtěla bych tedy ověřit, jestli má právo tento poplatek po nás zadat. Navíc klinika se profiluje jako luxusní, ale jelikož navštěvuji babičku každý den, tak občas zachytím pochybení v péči, na které vždy slušné upozorním - což se v cesiu zdravotnickém světě samozřejmě nesetkává s pochopením a tak se teď na nás hledí skrze prsty. Upřímně doufám, že to neohrozí péči o babičku.

Má tedy nemocnice po násžádat regulacni poplatek?

Vůbec se v problematice neoritentuji, proto bych byla moc vděčná za radu nebo informaci, jak postupovat.

Děkuji za váš čas.


 

FN

Odpověď:

Dobrý den,

děkujeme, že jste se se svým dotazem obrátila na naši Férovou nemocnici a doufáme, že Vám dokážeme pomoci.

V první řadě bychom chtěli zdůraznit, že poplatky nemusíte platit, jestliže byla vaše babička nebo kdokoliv jiný hospitalizován/a od začátku v bezvědomí a nemohl/a ani v první den hospitalizace vyjádřit souhlas s hospitalizací. V okamžiku, kdy daná osoba bude schopná dát souhlas s hospitalizací a dá ho, začíná platit regulační poplatky od vyjádření tohoto souhlasu (nedoplácí regulační poplatky zpětně), na placení regulačních poplatků nemá vliv případné následné opětovné upadnutí do bezvědomí.

Z vašeho dotazu tedy soudím, že vaše babička byla převezena do nemocnice v bezvědomí, ze kterého se neprobrala ani ve třetí nemocnici, tudíž nemusí platit nic ani zde, kde po Vás regulační poplatky chtějí.

Pobírání důchodu nemá žádný vliv na ne/placení regulačních poplatků.

Vaše Férová nemocnice

15.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS