Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Proplácení cest k lékaři pojišťovnou?

Dobrý den, zatím jsem jezdil k lékaři (kontroly, operace, injekce atd.) vlastním autem. Pojišťovně jsem odeslal účtenky za benzín. Oni ale nechtějí vše proplatit a dotazují se proč nejezdím MHD? Když budu jezdit, jak si mám účtovat jednotlivé jízdné, když vlastním roční OpenCard (4 750 Kč) a proto si nekupuji jednotlivé jízdenky? Děkuji za odpověď.

Kolouch

Odpověď:

Dobrý den,

na náhradu cestovních nákladů máte nárok, avšak pouze za splnění určitých podmínek. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, pokud se pojištěnec rozhodne pro dopravu soukromým vozidlem, má nárok na náhradu cestovních nákladů v případě, že splňuje nárok na hrazenou dopravu vozidlem lékařské služby, a pokud jeho ošetřující lékař tuto dopravu soukromým vozidlem schválí.

Nárok na úhradu nákladů tedy budete mít, pokud to schválí Váš lékař. Doporučujeme proto, zeptat se přímo jeho. Jestli je vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu proplácení cestovních nákladů vhodné, nedokážeme jako právníci (a nikoliv lékaři) bohužel posoudit.

Pokud si nekupujete jednotlivé jízdenky, které byste mohl doložit na proplacení a prokázat tak jednotlivé cesty k lékaři, nebude možné Vám je proplatit.


Vaše Férová nemocnice

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS