Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za recept - antikoncepce

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda má lékař - gynekolog - právo vybírat 40 Kč poplatek za vypsání receptu na hormonální antikoncepci, přičemž nedojde k žádnému vyšetření. Pouze zatelefonuji, a sestra mi pak podá recept mezi dveřmi. Jde o soukromou ordinaci, ne o nemocnici.

Děkuji.

homeworky

Odpověď:

Dobrý den, 

k odpovědi na Váš dotaz je třeba, abyste si nejprve zodpověděla otázku, zdali má Váš gynekolog smlouvu s pojišťovnou, u které jste pojištěna.

Pokud , pak ačkoliv je hormonální antikoncepce léčivým přípravkem, který není hrazený z veřejného zdravotního pojištění, tak se poplatek za vypsání receptu na hormonální antikoncepci zásadně neplatí (podobně jako u preventivních prohlídek apod.). Platbu ve výši 30 Kč (ne více ani méně) by po Vás mohl lékař žádat pouze ve výjimečných situacích - např. pokud při vystavení receptu na antikoncepci bylo současně provedeno klinické vyšetření. V situaci, kdy jen zavoláte, a sestra Vám následně podá recept, nemá takový lékař právo po Vás žádat poplatek.

Podrobněji věc řeší i metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví ČR.

 

Pokud ovšem Váš gynekolog nemá smlouvu s pojišťovnou, u které jste pojištěna, a tudíž s ním máte Vy sama uzavřenou smlouvu (třeba i ústní), pak se na něj nevztahuje metodický pokyn MZ ČR a on má svůj vlastní ceník, ve kterém klidně může být poplatek stanoven i ve výši 40 Kč za vypsání receptu na hormonální atikoncepci. 

 

Vaše Férová nemocnice

 

23.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS