Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek za osobní spotřebu v nemocnici

Dobrý den,

maminka (83 let), je již 3 měsíce hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. Řádně platíme regulační poplatky tj. 100,- Kč na den. Nosíme jí veškeré hygienické pomůcky, pouze prádlo musí být ústavní. Kadeřníka ani pedikúru a pod. nevyužívá. U faktury na zaplacení regulačního poplatku je vždy přiložena ještě složenka na různé finanční částky s nadpisem „osobní spotřeba“, která ovšem není nijak blíže specifikovaná, tudíž nevíme co je do ní zahrnuto. Nikdo nás o tom neinformoval. Zajímá nás, zda má léčebna na takový druh poplatku nárok? Nikdy jsem o „osobní spotřebě“ v nemocnici neslyšela, i přesto že pracuji ve zdravotnictví. Předem děkujeme za odpověď.

Kačka

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám se v zařízení zeptat, co přesně tato tzv. „osobní spotřeba“ znamená, a co konkrétně zahrnují jednotlivé položky. Zákonná úprava neobsahuje žádné vymezení osobní spotřeby“, nejedná se tedy o žádnou formu zákonem předpokládaného poplatku.

Pokud jste již v zařízení žádali vysvětlení tohoto poplatku a odmítli Vám je podat, máte možnost podat stížnost např. k řediteli léčebny nebo ke správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Více o stížnostech najdete zde.

Bez znalosti obsahu jednotlivých položek, je velmi těžké hodnotit, za co si zdravotnické zařízení tento poplatek účtuje. Teoreticky by se mohlo jednat o poplatek za poskytnutí nadstandardní péče. V takovém případě je ovšem lékař povinen pacienta předem poučit o tom, co je standardem a co již nadstandardem a pacient si sám může zvolit, zda využije nadstandard nebo se spokojí se standartem hrazeným zdravotní pojišťovnou.  Pokud si pacient vybere dražší péči, podepíše souhlas a zaplatí stanovenou cenu. V takovém případě se nebude jednat o plnou cenu výrobku, ale jen rozdíl mezi cenou běžného materiálu a touto lepší variantou.

Vaše Férová nemocnice

15.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS