Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatek 100 Kč za vydání receptu na Postinor zdravotní sestrou

Dobrý den. Dcera požádala zdravotní sestru na gynekologii o napsání léku postinor-2, aby nedošlo k otěhotnění. Chtěla mít jistotu, že se nic nepřihodilo, protože sama antikoncepci mít nesmí pro poruchu srážlivosti krve - laitanskou mutaci. Sestra jí vypsala recept a požadovala po ní zaplacení poplatku 100,- Kč. Dcera jí to zaplatila, ale neobdržela o poplatku žádné potvrzení. Rovněž ani lékař s dcerou nehovořil. Celý recept obstarala sestra. Je zde nárok na poplatek 100,- Kč? A pokud ano, nemá být maximálně 30,- Kč? A jak to je s vystavením potvrzení o zaplacení poplatku? Musí o něj člověk požádat nebo jej má sestra automaticky vystavit při převzetí peněz? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že pochybení už bylo v tom, že lék "předepsala" sestra. Je evidentní, že sestra nemůže bez toho, aby pacientku viděl lékař, sama předepisovat léčivé přípravky a vydávat na ně recept. V tomto by bylo vhodné upozornit na pochybení lékaře. Pokud to k ničemu nepovede, tak je možné se obrátit na prošetření postupu k odboru zdravotnictví krajského úřadu.

Poplatek také byl vybrán neoprávněně, neboť regulační poplatek ve výši 100 Kč ani neexistuje.  Kromě toho regulační poplatek se hradí za výdej léčiv pouze v případě, že jde o léčivo zcela nebo částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění, a to tomu, kdo léčivo vydal - tedy lékárně. Předpokládáme, že Postinor je léčivo, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Dále se regulační poplatek platí za návštěvu u lékaře poskytujícího specializovanou ambulantní zdravotní péči. Tento poplatek je však ve výši 30 Kč, jak správně uvádíte.

V případě úhrady regulačního poplatku nemusí zdravotnické zařízení vydávat potvrzení automaticky. Podle zákona je povinno vystavit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci na jeho žádost doklad o zaplacení poplatku s uvedením čísla pojištěnce, výše regulačního poplatku, dne jeho zaplacení, otiskem razítka zdravotnického zařízení a podpisem osoby, která regulační poplatek přijala.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS