Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpora v nezaměstnanosti po roční nemoci a při invalidním důchodu

Dobrý den, mám na vás dotaz. Dne 1.3.2010 jsem nastoupila do zaměstnání, 10.3.2011 jsem byla uznána pracovně neschopnou pro několik nemocí, dne 21.2.2012 mi byl přiznán 1. stupeň invalidního duchodu, který mi následuje po ukončení neschopenky ke dni 21.3.2012.
Též k 21.3.2012 jsem domluvená v práci,že skončim, že ze zdravotních duvodu tuto práci nebudu schopna vykonávat a učetní mi řekla,že mi do zápočtového listu napíše, že končim ze zdravotních duvodu.
Jelikož chodím na 4 vstupní pohovory do psychiatrického denního stacionáře a prý bych tam mohla nastoupit od cca 10.4.2012 po dobu 7 týdnu bych tam docházela, nebudu schopna si najít jinou práci a na cca 4 tisícech invalidního důchodu (dávka mi ještě nebyla vypočítána) po dobu chození denního stacionáře nebudu schopna ze 4 tisíc vyžít, tak se chci zeptat, kam se mužu obrátit? Musím jít na úřad práce? Měla bych nárok na podporu v nezaměstnanosti i přesto, že jsem byla rok v pracovní neschopnosti a byl mi přiznán invalidní důchod? Děkuji moc za odpověd.

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

zákon neukládá žádnou povinnost zapsat se do evidence Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Do evidence uchazečů o zaměstnání může být zapsána pouze osoba, která není v pracovněprávním vztahu. Osoba, která je invalidní, nemůže být do této evidence zapsána pouze tehdy, jestliže je její invalidita třetího stupně. Osoby v prvním a druhém stupni invalidity tedy mohou být u Úřadu práce bez problémů evidovány. Osoby, které se nacházejí v této evidenci, pak mají nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud za poslední dva roky získaly 12 měsíců doby důchodového pojištění. Do této doby se započítává i doba, po kterou byl zaměstnanec v pracovní neschopnosti.

Pokud jste tyto podmínky splnila, pak můžete žádat o podporu v nezaměstnanosti. Bližší informace vám poskytne Úřad práce.

Vaše Férová nemocnice

2.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS