Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetření u lékaře

Hezký den.Podobný dotaz zde je, ale ne zcela.Stejně jako spousta nám podobným jsem odjel do zahraničí a po tu dobu neplatil zdravotní pojištění v ČR.Pracoval jsem ve Španělsku kde některé práce byly s placeným zdravotním pojištěním a některé zvláště zemnědělské práce bez pojištění.V ČR mi naběhnul obrovský dluh, který nemám šanci uhradit.Stejně tak se mi ve Španělsku nepodařilo získat požadovaný soupis plateb pojišťovně.Španělská pojišťovna ani nechápe, proč to česká požaduje.Vyrozumněl jsem, že dluhem u pojišťovny lékařské péče nezaniká.Ovšem co když vám pojišťovna už nevydá průkaz pojištěnce?Zřejmě tedy už jejím pojištěncem nejsem i když mi každý den u nich narůstá dluh.Je nějaká šance na lékařské ošetření?Případně vyšetření, pokud se jedná o vážný zdravotní problém?Děkuji za odpověď i když nečekám, že bude pozitivní.

Turms

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojišťovna v ČR má povinnost Vás pojistit, pokud máte v ČR trvalý pobyt a tímpádem spadáte do pojištěnců.

Bylo by však dobré, kdyby se Vám podařilo najít doklady z období, po které jste byl v zahraničí. To proto, že při opětovném přihlášení u příslušné zdravotní pojišťovny jste povinnen své pojišťovně dodatečně předložit doklad o uzavřeném zdravotním pojištění v cizině a jeho délce. Pokud takový doklad nepředložíte, příslušné zdravotní pojišťovně musíte doplatit pojistné. Nemusí se jednat jen o faktury o zaslání pojistného pojišťovně, postačí potvrzení od zaměstnavatele, výplatní pásky nebo jiné listiny, které prokážou, že jste pojištění uhradil. 

Pokud doklady chybí, pokuste se domluvit se s pojišťovnou, aby vám vyšla vstříc. Pokud se s pojišťovnou nedomluvíte na vstřícném jednání, pojišťovna po Vás může dlužné výživné vymáhat. Může Vám ukládat i penále za pozdní platbu, následovat pak může exekuce. 

Na druhou stranu vydat průkaz pojištěnce vám pojišťovna musí a ošetření při trvalém pobytu v ČR hrazené bude. Nedoporučujeme nechat se pojistit jako cizinec. Pojistné částky jsou vysoké a plnění není kompletní. Na druhou stranu pro vás by to v krajním případě (nevíme jak vysoká by byla částka, kterou byste musel doplácet) mohlo být finančně výhodnější. Záleží také na tom, zda chcete zůstat v České republice natrvalo. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

14.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS