Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doklad o zaplacení regulačního poplatku

Dobrý den. Chci se zeptat, zda je povinností praktického lékaře vystavit pacientovi potvrzení o zaplacení regulačního poplatku? Můj praktický lékař toto odmítá s odůvodněním, že by ho to pouze při výkonu práce v ordinaci zdržovalo a zvyšovalo to neúměrně jeho náklady na chod ordinace. Navíc tvrdí, že mu to nemůže ani nikdo nařídit. Má lékař pravdu? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravotním pojištění (zákon č. 48/1997 Sb.) stanovuje povinnost každého zdravotnického zařízení  vystavit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci na jeho žádost doklad o zaplacení poplatku s příslušnými náležitostmi. Lékař tedy nemusí vystavit tento doklad v případě, že si o něj pacient nepožádá. Pokud jste však po svém lékaři toto potvrzení chtěl a on Vám nevyhověl, porušil tím ustanovení § 16a odst. 6 výše zmíněného zákona.

Doporučujeme tedy informovat Vašeho praktického lékaře o tomto zákonu a pokusit se s ním daný problém vyřešit. Jestliže to nebude možné, můžete na lékaře podat stížnost například ke své zdravotní pojišťovně. Více informací o podávání stížností se můžete dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice

16.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS