Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změny zákona vztahující se k očkování

Dobrý den, prý byl letos někdy kolem 6. 7. ve sněmovně předložen návrh zákona, dle kterého by bylo teoreticky možné očkovat děti tzv. povinným očkováním ze zákona, ne dle vyhlášky jako dosud a i bez souhlasu rodičů. Je to pravda? Pokud ano, není to v rozporu s listinou lidských práv. A pokud ano, co s tím mohu dělat? Obrátit se na svého poslance či někam výš? Děkuji, Majerová

dyada

Odpověď:

Dobrý den,

jde o návrh zákona o zdravotních službách, číslo sněmovního tisku 405/0. K tomuto zákonu jsme napsali tzv. desatero překvapeného pacienta, neboli desatero kritických připomínek z pohledu práv pacientů. Více informací a naši analýzu k zákonu naleznete zde, kde vysvětlujeme i riziko navrhované ustanovení, které se týká očkování.

Bohužel Vám musíme sdělit, že návrh zákona byl schválen včetně tohoto problematického ustanovení ohledně očkování. Tudíž máte pravdu, že bylo vhodné kontaktovat poslance, ale nyní je vhodné se zaměřit spíše na senátory nebo prezidenta republiky.

Problematické ustanovení zní „bez souhlasu pacienta nebo zákonného zástupce pacienta lze poskytnout též jiné zdravotní služby, stanoví-li tak zákon o ochraně veřejného zdraví.“ A právě tento zákon upravuje tzv. povinné očkování, tudíž je zřejmé, kam návrh míří. Teoreticky by na základě tohoto ustanovení bylo možné na jednotlivci provést očkování proti jeho vůli resp. na dětech proti vůli rodičů. Věříme, že ale v praxi se o něco takového nikdo pokoušet nebude, už jen s ohledem na nález Ústavního soudu, podle kterého musí existovat výjimka z očkování z důvodu přesvědčení a víry. 

Vaše Férová nemocnice

 

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS