Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změny očkování v roce 2015

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda od 1.1.2015 došlo k nějakým změnám ve vyhláškách ohledně očkování. Naše dětská lékařka byla vždy velmi vstřícná v tom, když si rodiče přáli očkovat jiným způsobem (typ vakcíny, schéma či očkování v pozdějším věku) nebo nechtěli očkovat vůbec. Když se řešil vstup do školky (vím od známých, kteří neočkují vůbec) psala vždy do přihlášky, že je dítě očkováno dle individuálního očkovacího plánu. Nyní, když tuto situaci řeším já, mi bylo sděleno, že od 1.1.2015 došlo ke změnám (říkají že v zákoně, ale tam bych řekla, že asi těžko) a nyní již přihlášky takto řešit nelze.

Zároveň prý tato změna zahrnuje i změnu úhrady vakcíny. Dříve nám vakcíny, které jsme zvolili místo těch běžných - místo HEXAvakcíny jsme očkovali HIB - zajišťovala přímo paní doktorka a hrazena byla pojišťovnou. Také první 2 dávky POLIA byly hrazeny pojišťovnou. Třetí dávku jsme si již museli obstarat a zaplatit sami, neboť vakcinace probíhala po 1.1.2015. Je pravda, že došlo k takovým změnám? Když se jich zeptám, odkud takové informace mají, slyším jen, že došlo ke změně zákona, což si myslím, že je hloupost. O vyhlášce, která očkování upravuje se snad teprve jedná a nikoliv, že by již byla v platnosti.

Velmi děkuji za odpověď.

Veronika

Odpověď:

Dobrý den,

ke změně zákona o ochraně veřejného zdraví ještě nedošlo, ale návrh na jeho změnu je již projednáván Poslanecké sněmovně. Tento zákon slouží jako právní základ pro očkování a Poslanecká sněmovna o něm bude znovu jednat 28. dubna 2015. Podrobnější informace o současném stavu zákona naleznete zde.

Vyhláška č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem, která upravuje proti kterým nemocem je povinno osobu očkovat, a v jakém termínu, prošla poslední změnou v roce 2010, tedy ani ke změně této vyhlášky nedošlo k 1. 1. 2015.

S návrhem změny zákona o ochraně veřejného zdraví se vedla (a stále ještě vede) debata o očkování, která mohla zapříčinit změnu přístupu Vaší lékařky. Pokud jde o mateřské školky a přijímání dětí, Ústavní soud ČR v nálezu ze dne 27. 1. 2015 potvrdil, že povinné očkování není protiústavní (celý nález naleznete zde), a v důsledku to, že mateřské školky mohou odmítat přijmout neočkované děti.

Pokud jde o třetí dávku očkovací látky, kterou jste si museli sami hradit, dále uvádíme možný důvod takovéto změny. Každý rok Ministerstvo zdravotnictví publikuje Sdělení o seznamu antigenního složení očkovacích látek. Sdělení Ministerstva zdravotnictví č. 278/2014 Sb., o antigenním složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování pro rok 2015 naleznete zde. Pojišťovny mají povinnost uhradit z veřejného zdravotního pojištění léčivé přípravky obsahující očkovací látky pro pravidelná očkování podle antigenního složení očkovacích látek, a to v souladu se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Tedy nesplňuje-li Vámi vybraná vakcína podmínky tohoto Sdělení, nemusí Vám ji pojišťovna proplatit. Z Vašeho dotazu nám není jasné, zda-li jste již kontaktovala pojišťovnu nebo ne. Jestliže ne, tak bychom Vám doporučili požádat Vaši pojišťovnu o vysvětlení této situace.

S přáním všeho dobrého,

Vaše Férová nemocnice

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS