Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost pro udělení výjimky pro účast neočkovaného dítěte na ŠVP

Dobrý den, Mám sedmiletou dceru, která by se ráda zúčastnila školy v přírodě. To však není možné, protože má pouze první očkování (v šesti týdnech věku jsem jí nechala očkovat TBC, dva měsíce na to byla vakcína zrušena). Na očkování měla reakci v podobě hnisání, plísně a ekzému (začalo v místě vpichu, nejvíce se pak ekzém projevil na nohách). Další očkování jsem odmítla. Lékař zaznamenal, že odmítám pro reakci na první očkování, ovšem už mi nyní nechce dát potvrzení, že dcera není dále očkovaná ze zdravotních důvodů. Což mi odmítli napsat i na kalmetizační stanici, kde byla dcera naočkovaná a na kterou jsem se také obrátila. Z článků, které jsem si pročetla na internetu (mimo jiné i na stránkách Férové nemocnice a LLP) jsem pochopila, že je možné podat žádost o udělení výjimky pro účast neočkovaného dítěte na ŠVP. Je prosím možné zaslat nebo uveřejnit nějaký vzor, podle kterého bych mohla tuto žádost sepsat? Děkuji.

Anna

Odpověď:

Dobrý den, 

ve Vaší situaci máte možnost podat žádost o udělení výjimky ze dvou důvodů.

Prvním z nich je kontraindikace Vaší dcery. Pokud Váš současný lékař není ochoten Vám kontraindikaci potvrdit, pokuste se najít jiného lékaře, může se jednat jak o dětského lékaře, tak nějakého specialistu například z oblasti dermatologie. V případě jiného dětského lékaře můžete využít svého práva na názor druhého lékaře, dle zákona o zdr. službách, a tudíž nemusí dojít ke změně toho stávajícího. 

Druhou možností je podání žádosti o udělení výjimky z důvodu výhrady svědomí. Doporučujeme, co nejpodrobněji vysvětlit své důvody, které vedly k rozhodnutí Vaše dítě neočkovat. Dále doložte i lékařské zprávy dokládající reakcích dítěte na očkování, a to i pokud v nich není výslovně uvedeno, že souvisí s očkováním. Tyto zprávy mohou posílit Vaši pozici a blíže nastínit důvody pro Váš postoj k očkování. 

Zde přikládáme vzor stížnosti vypracovaný advokátkou Zuzanou Candigliota spolupracující s Férovou nemocnicí. K přečtení doporuřujeme i celý článek k dané problematice, který naleznete zde. 

Situace v ČR je však nyní velmi komplikovaná a právně ne uplně vyjasněná, tudíž nelze očekávat 100% úspěch. Pokud se škola rozhodne dítě na školu v přírodě nepříjmout, nelze to obvykle vynutit ani soudně.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS