Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyloučení neočkovaného dítěte ze státní MŠ

Dobrý den,

marně už pár dní s manželem přemýšlíme, jak dále postupovat. Četli jsme článek od paní Candigliota - Jak si nenechat vyhodit neočkované dítě z MŠ, avšak je to spíše psané na rozočkované děti a nejsme si jistí, zda bychom postupovali správně.

Minulý týden byla ve školce kontrola z hygieny a malý má v přihlášce nejasnosti (doktorka napsala nečitelně, ale je tam napsáno vyloženě - bez vakcinace, zdravý, atd, výjimku jsme nepřikládali), takže si to hygiena ověřovala a samozřejmě zjistila, že je syn kompletně neočkovaný. Nikdo nám zatím nedal nic do ruky, nemáme žádné vyjádření, avšak syn byl ústně vyloučen z docházky (tzv. už nechoďte, nemůžu vám ho převzít). Máme momentálně čekat na nějaké vyjádření nebo máme sami aktivně psát žádost o výjimku? Mám v plánu tam rozepsat co jsme dávali doktorce (že očkovat chceme, ale vakcínou bez nú, testování na zvířatech, tunou chemie), že učitelky samy nejsou přeočkované, že infekční nemoci co tam doteď byly (spála, ruce-nohy-ústa) donesly očkované děti (syn se ani jedním nenakazil) a že ho stejně příští rok musejí vzít (školka je malotřídka, syn bude od příštího září již předškolák).

Nebo je to beznadějné a stejně by nám ho tam nenechali? Vím, že je těžké vyhodit jednou přijaté dítě, ale moc nevidím rozdíl v tom, jestli ho oficiálně vyhodí nebo mu bude zakázaná docházka (než třeba doočkujeme a hadrkovat se s učitelkou přede všemi se mi opravdu nechce), protože tak či tak tam nemůže. Či máme počkat až na vyjádření z hygieny, případně od ředitelky a bránit se až pak? Nebude pozdě, když už bude oficiálně vyloučen? Do školky chodí přes rok.
Děkuji za odpověď.

Nika

Odpověď:

Dobrý den,

článek, který uvádíte, platí jak pro rozočkované děti, tak pro děti kompletně neočkované. Podle stanoviska ministerstva (odkaz nalezete v tomto článku) se za řádně očkované dítě považuje jen to, které je očkováno vakcínou MMR (spalničky, zarděnky, příušnice) a hexavakcínou ve formátu 2+1. Nesplňuje-li dítě jakkoliv tyto podmínky, tak školka dle zákona o ochraně veřejného zdraví (258/2000 Sb. § 50) nemůže dítě přijmout. Existují ovšem zákonem vymezené výjimky, kdy školka může přijmout dítě neočkované (má doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování).

Píšete, že dítě bylo ústně vyloučeno z docházky. Tento postup však zákon nepřipouští. Jelikož dítě bylo již přijato, je třeba rozhodnout o jeho vyloučení dle školského zákona. Do doby než Vám bude vydáno správní rozhodnutí o vyloučení dítěte a než bude toto rozhodnutí pravomocné, nemůže školka Vašemu dítěti v docházce bránit. Ústní vyloučení není relevantní. Dokud Vám ředitelka nezašle oznámení o zahájení správního řízení o ukončení předškolního vzdělávání, kde můžete uplatňovat argumenty proti vyloučení, a následně nebude v řízení pravomocně rozhodnuto, nikdo nesmí dítěti, které již bylo přijato, do školky znemožňovat vstup. Doporučujeme neřešit toto s jednotlivými učitelkami, ale přímo s ředitelkou školky. Je možné se případně bránit správní žalobou apod. (podrobněji uvedeno ve zmiňovaném článku paní Candiglioty).

Můžete také zkusit sepsat zmíněnou výjimku - žádost o umožnění docházky. Na žádné vyjádření přitom čekat nemusíte. Škola pravděpodobně bude chtít zahájit řízení o vyloučení, ale v něm můžete uplatňovat své námitky a argumenty ve váš prospěch. Pokud Vám zatím žádné oznámení nedošlo, můžete se pokusit o udělení výjimky. Na Váš případ se bohužel nevztahuje žádná zákonem stanovená  výjimka. Z judikatury ovšem vyplývá, že je možné zdůvodnit neočkování dítěte svědomím, myšlení a náboženským přesvědčením nebo jiným ústavně relevantním důvodem (blíže opět ve zmiňovaném článku). Nicméně ředitelka není povinna tyto důvody uznat a výjimku na základě nich poskytnout. Ředitel ji může udělit, pokud má k tomu vůli a podporu zřizovatele.

Řešením tedy může být sepsání Vašeho vyjádření a žádosti o umožnění docházky dítěte, kde použijete co nejvíce argumentů ve Váš prospěch. Jelikož jde o žádost, o které rozhoduje ředitel školky, nedoporučujeme Vám uvádět argumenty týkající se nepřeočkování učitelek.

Nynější situaci a podporu větší ochoty pro umožnění pokračovat Vašemu synovi v docházce můžete řešit také například sepsáním prohlášení, že přebíráte veškerou odpovědnost za následky způsobené tím, že Vaše dítě není očkované, nebo že v případě rizika epidemie nemoci, proti které dítě není očkované, se zavazují dočasně pozastavit docházku dítěte do školky apod.

Jelikož uvádíte, že od příštího září musí být syn na předškolní vzdělávání přijat, je zde pravděpodobnost, že průběh správního řízení nebude dostatečně rychlý, aby mohl být vyloučen. Pokud by bylo dítě oficiálně vyloučeno z docházky, máte možnost podat opravné prostředky jako odvolání, které odloží pravomoc původního rozhodnutí a přístup do školky dítěti bude muset školka umožnit.

S pozdravem

Vaše férová nemocnice

26.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS