Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úhrada alternativní vakcíny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost nechat si proplatit vakcinu Pediacel zdravotní pojišťovnou místo státem hrazené vakciny Infarix Hexa. Slyšela jsem, že pojišťovna může takto vyjít vstříc, má pojišťovna však tvrdí, že ji uhradit nemůže. Vakcina mi byla nabídnuta mou pediatričkou (coby šetrnější vakcina vzhledem ke zdravotnímu stavu dcery). Ve zveřejněných odpovědích jsem našla kladnou odpověď na obdobný dotaz týkající se však jiné vakcíny (infarix HIB).

Děkuji

Zuzana K.

Odpověď:

Dobrý den, 

vakcíny pro povinné pravidelné očkování dětí hradí stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven (jelikož je stát plátcem pojištění dětí). Hrazenou očkovací látkou je v tomto případě hexavalentní vakcína. Vyhláška č. 537/2006 Sb, o očkování proti infekčním nemocem, však výslovně uvádí, že v případě kontraindikací na některou ze složek hexavakcíny má být očkování provedeno alternativní očkovací látkou. Z toho tedy vyplývá, že i tato alternativní vakcína by měla být hrazena státem prostřednictvím zdravotních pojišťoven. 

Na proplacení alternativní vakcíny máte tedy právo, jestliže je její potřeba daná kontraindikací na hexavakcínu. O kontraindikacích by Vám měl lékař vystavit doklad, který poté předložíte Vaší zdravotní pojišťovně. Z Vašeho dotazu ovšem není zcela jasné, zda lékařka stanovila kontraindikaci, nebo Vám vakcínu nabídla pouze jako šetrnější variantu, kterou však zdravotní stav Vaší dcery nevyžaduje nutně. V takovém případě pojišťovna nemá povinnost alternativní vakcínu uhradit a musela byste si ji tedy vzhledem k vyjádření pojišťovny uhradit sama

Otázku alternativních vakcín v jiných případech než z důvodu kontraindikací jsme již řešili například zde. V praxi pojišťovny jiné vakcíny většinou nehradí, doporučujeme ovšem požadovat od pojišťovny vysvětlení včetně právních předpisů, o které se opírají. Jestliže se totiž jedná o vakcíny, které jsou v ČR registrované, užívají se proti nemocem v rámci povinného očkování a cenou nepřesahují používané vakcíny, je otázka, zda není tento postup pojišťoven diskriminační. Problematikou se zabýváme a budeme rádi, když nám o případném jednání s pojišťovnou a jeho výsledcích napíšete. 

Vaše Férová nemocnice 


 

15.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS