Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Škola v přírodě a zfalšování lékařského posudku

Hezký den, lékařka mi potvrdila zdravotní způsobilost, bohužel do kolonky řádně očkovaná napsala NE(chybí poslední přeočkování v pěti, na žádost matky odloženo na sedmy rok)po zjištění, že budu muset dceři oznámit, že nikam nepojede jsem zpanikařila (dcera bude mít v listopadu 7 a mělo to být její rozloučení s MŠ)a NE zfalšovala na ANO, dovětek jsem nechala. Bohužel na škole v přírodě měli kontrolu z hygieny a přišlo se na to, nezapírala jsem veškerou vinu vzala na sebe. Jsem si vědoma přestupku, podvodu, jen nevím, co dále bude následovat a co mohu očekávat. Bude to řešit hygiena, nebo i policie, je to přece jen padělek. děkuji moc za radu. Jaké mohou být sankce.

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

s ohledem na Vámi nastíněnou situaci lze uvést, že se pravděpodobně bude jednat o přestupek dle zákona o zdravotních službách. Ačkoliv je padělání a pozměnění veřejné listiny také trestným činem dle § 348 trestního zákona, tak trestněprávní sankce nastupují až ultima ratio, tedy v situacích, kdy nepostačí sankce dle jiného právní předpisu.

Vaše jednání bylo bez pochyby protiprávním a zřejmě půjde o přestupek dle § 114 odst. 1 písm. k) zákona o zdravotních službách, za který lze uložit pokutu ve výši 15.000,- Kč. Jak jsme uvedli výše, tak o trestném činu nelze uvažovat, neboť Vaše jednání nebylo natolik společensky škodlivé (jestli vůbec společensky škodlivé bylo), aby bylo nutno přistoupit k trestněprávní sankci. K projednávání přestupků jsou příslušné obecní úřady dle § 60 a násl. zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.


 

4.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS