Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sankce za chybějící očkování MMR

Dobrý den, mám 6 letou dceru, u které se po první dávce hexavakcíny objevily neurologické příznaky (encfalický pláč, dráždivost, zvýšená teplota), které lékař neakceptoval a ani nikde nezaregistroval. Absolvovali jsme tedy další dávky vakcíny, ale vzhledem k výrazné dráždivosti dcery jsem zažádala o odložení vakcíny Priorix. V současné době tuto vakcínu ještě nemá naaplikovanou a současně jsme zažádali o odložení povinné vakcinace v 5 letech. Dcera také trpí atopickým ekzémem a bojíme se i o to,že po vakcinaci by mohlo dojít ke zhoršení. Dnes mi paní doktorka oznámila, že mě nahlásí na hygienu, protože dceři bylo v září 6 let a stále nemá povinné očkování. Čekám tedy, kdy mě vyzvou, ale chtěla jsem poprosit o radu, jak na hygienické stanici postupovat. Ráda bych vakcínu aplikovala nejdříve než půjde do první třídy a Priorix v ještě vzdálenějším období. Děkuji

Bára

Odpověď:

Dobrý den,

pokud správně rozumíme Vašemu dotazu, řešíte možnost sankcí ze strany hygienické stanice kvůli nesplnění povinných očkování podle předepsaného očkovacího plánu. Jde přitom o chybějící očkování MMR (spalničky, zarděnky, příušnice, na které se aplikuje mj. vakcína Priorix), a to základní očkování a přeočkování, a dále očkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli, které se absolvuje mezi 5. a 6. rokem dítěte.

Co se týče očkování MMR, vyhláška nepředepisuje nejzažší věk, v němž má být aplikována, uvádí pouze, kdy může očkování začít (15. měsíc věku). Proto se domníváme, že není možné Vás sankcionovat za porušení konkrétní povinnosti, když není stanoven žádný pevný časový rámec, který by bylo nutné dodržet. Pokud by vůči Vám bylo zahájeno správní řízení, snažili bychom se argumentovat tímto způsobem.

Jiná je situace u přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli. Zde vyhláška jasně nařizuje, že se má provést mezi dovršením 5. a 6. roku dítěte (tedy do dne 6. narozenin). Na druho stranu uvádíte, že důvodem neočkování Vašeho dítěte je hrozba zdravotních komplikací. Přestože jste tedy nepodrobili vaše dítě povinným očkováním, nemuseli jste se tím dopustit přestupku, pokud se tak stalo kvůli trvalé či dočasné kontraindikaci, tedy hrozícímu zhoršení zdravotního stavu.

Pro určení, zda se o kontraindikaci jedná, či zda má vaše dítě proti nemocem již vytvořené dostatečné protilátky z předchozích očkování, je třeba vyšetření imunologa. Pokud vyšetření prokáže kontraindikaci nebo dostatek protilátek, neexistuje zákonný důvod k vyžadovat očkování nebo sankcionovat, že nebylo provedeno.

O tom, jak postupovat, pokud existuje podezření, že atopický exém je kontraindikací, jsme psali také zde.Doporučujeme proto, co nejdříve imunologa vyhledat a usilovat o potvrzení, že existuje kontraindikace proti očkování.

I pokud se vám jej nepodaří získat, můžete se pokusit argumentovat současným zdravotním stavem vašeho dítěte jako dočasnou překážkou očkování, případně odkázat na tzv. výhradu svědomí, kvůli které nemůžete své dítě dát očkovat, pokud jste přesvědčená, že není v nejlepším zájmu vašeho dítěte.

Děkujeme za odpověď

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

2.2.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS