Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přijetí do školky - bez očkování vakcínou MMR

Dobrý den,


náš tříletý syn byl již před rokem přijat do MŠ, do které ještě nenastoupil. Nyní se chystám do práce a ráda bych aby syn mohl MŠ navštěvovat. Má povinné očkování Hexa Infanrix, ale chybí očkování vakcínou MMR (má ekzém a dcera měla po této vakcíně reakci). Do přihlášky do MŠ nám doktorka uvedla, že bude doočkován po 2. roce. S manželem jsme se shodli na tom, že toto očkování není zatím v zájmu zdraví našeho syna a tak MMR odkládáme.

Ředitelka MŠ žádá potvrzení o individuálním očkovacím plánu nebo odklad ze zdravotních důvodů. To nám bohužel naše doktorka nenapíše. Zkoušela jsem paní ředitelce dát sepsanou výjimku z důvodu svědomí a myšlení. Říkala, že to neprojde. Je to MŠ o jedné třídě a my jsme první, koho přijala bez řádného očkování. Takže ředitelka v tomto moc informací nemá. V podstatě ji radím já.

Může přijaté dítě do MŠ bez vakcíny MMR (kde není vyhláškou stanovena žádná lhůta, v rámci které se musí očkování provést) nastoupit do MŠ, aniž by za to byla MŠ sankciována?

Předem Vám děkuji za odpověď.

Lenka Č.

Odpověď:

Dobrý den, 

v poradně jsme již řešili velmi podobný dotaz. Věříme, že po jeho přečtení budete znát odpovědi na většinu Vašich otázek.

Doporučujeme zajít za jiným lékařem, např. imunologem, a nechat si vystavit doklad o trvalé kontraindikaci na očkování, které ještě Váš syn neabsolvoval. Paní ředitelka má pravdu. Bez ohledu na vaši žádost o výjimku z důvodu svědomí by školce hrozila pokuta, pokud by přijala dítě, které by zároveň nebylo naočkované, a nebo by neměla doklad o kontraindikaci (či o tom, že je dítě proti dané nemoci imunní).

Očkovací schéma je upraveno ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem. Očkování proti spalničkám, zarděnkám, a příušnicím, které Váš syn ještě neabsolvoval má u přeočkování v druhém odstavci neomezenou horní hranici. Avšak týká se to pouze přeočkování. První dávku je třeba aplikovat již před nástupem do školky. V poradně jsme v roce řešili další podobný dotaz, který je aktuální s výjimkou odkazu na soudní rozhodnutí, které se ukázalo býti jako ojedinělé, v současné době soudy tuto doktrínu překonali, a neočkování z důvodu svědomí a myšlení neuznávají jako legitimní důvod.

Aktuálně se advokátka Zuzana Candigliota spolupracující s Férovou nemocnicí snaží o to, aby školkám bylo umožněnoo přijímat i neočkované děti a nehorzila jim za to snakce, doufáme tak ve změnu stávajícího stavu.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

5.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS