Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Potvrzení od pediatra, že jsou vakcíny bezpečné

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Při poslední návštěvě pediatra a konzultaci o očkování mi doktorka tvrdila, jak jsou vakcíny bezpečné a že neměla za celou dobu své čtyřicetileté praxe žádný nežádoucí účinek po očkování kromě teploty. Proto bych po ní chtěla podepsat nějaký dokument o tom, že mi zaručuje bezpečnost vakcíny, jen nevím, jak jej správně formulovat a jaké zákony mohu použít. Očkování chci každopádně odmítnout již všechna, po nastudování všemožných dokumentů. Převažují rizika nad pozitivy a nerada bych platila pokuty za každé jednotlivé odmítnutí. Předem moc děkuju, s přáním hezkého dne...

 

 

FN

Odpověď:

Dobrý den,

jsme přesvědčeni, že poučení lékařky je nedostatečné. Není důležité, zda ona zaznamenala za svoji praxi nežádoucí účinky, lékařka by měla čerpat z objektivních dat a poučit Vás i o možnosti vzácných, ale závažných nežádoucích účinků, které jsou popsány v příbalovém letáku. Nehledě na to, že podle našeho názoru i tato data jsou neúplná, neboť neexistuje seriózní výzkum nežádoucích účinků v populaci včetně těch dlouhodobých. V každém případě lékařka porušuje svoji povinnost informovat o možných důsledcích a rizicích očkování, jak jí úkládá zákon o zdravotních službách.

Podle našeho názoru je zbytečné požadovat po lékařce podepsání prohlášení o bezpečnosti vakcín. Z právního hlediska je takový dokument bezvýznamný, neboť bezpečnost vakcín (relativní) by měl zaručit fakt, že vakcína byla vůbec schválena a registrována. Přesto ani tato registrace, ani potvrzení od lékařky Vám nezaručuje, že zrovna Vaše dítě nebude nějakým způsobem vakcínou poškozeno. Dokument Vám ani nezaručí žádný nárok na odškodnění.

Co se týče placení pokut za neočkování, podle právního názoru Ústavního soudu sp. zn. III. ÚS 449/06 ze dne 3. 2. 2011 nelze rodiče sankcionovat za neočkování dítěte ve výjimečných případech, kdy je to v rozporu se jejich svobodou myšlení, svědomí nebo náboženského vyznání. Doporučujeme Vám při styku se všemi institucemi (lékař, hygienická stanice, případně odbor sociálně-právní ochrany dětí) využít své vyjádření s odůvodněním Vašeho rozhodnutí neočkovat. Zde naleznete vzor inspirovaný skutečným vyjádřením konkrétních rodičů a zde naleznete vzor s komentářem.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS