Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí přeočkování MMR

Dobrý večer.

Prosím o pomoc. Ráda bych se vyhnula přeočkování MMR vakcínou a nevím jak postupovat, abychom nemuseli řešit postihy finanční, soudní i ty (a ty hlavně) společenské (typu vyřazení dítěte ze školních aktivit).

Popíši nás případ:

Syn (brzy 6 let) prodělal bezprostředně po první MMR vakcíně ve 20 měsících těžkou (dle lékaře) "virózu": měl horečky okolo 40C, přestal jíst, nechtělo se mu moc mluvit, byl apatický, při chůzi byl nestabilní, častěji se vracel na čtyři, téměř měsíc měl chycené průdušky, zhubl téměř 3 kg, vše trvalo něco přes měsíc, pote se začal pomalu srovnávat, ale cca od dvou let jsme začali pozorovat změny v chování typu: příliš divoký, rozjívený (vždy jsme přisuzovali pouze naší nedokonalé výchově, až později jsme si všimli, že tak reaguje vždy, když je v prostředí, kde je zahlcen mnoha podněty, např. spousta lidí, hlasité divadlo či hudba atd. Také se často jakoby propadal do svého světa (hlavně při únavě a přetížení), kde nás neslyšel (teď už víme, že nešlo jen o neposlušnost), měl problémy se soustředěním, dokončováním práce. Ve školce nás upozornili na riziko ADHD, jedna paní učitelka dokonce zmínila podezření na poruchy autistického spektra. Začali jsme to intenzivně řešit ve 4 letech. Nic z toho se nepotvrdilo, neuroložka pouze zmínila nevyzrálost nervové soustavy a na její doporučení jsme nasadili vitaminy, které hodně zabraly. Zároveň ale už přes rok cvičením odstraňujeme přetrvávající primární reflexy (neurovývojová terapie) a syn prosel detoxem, prý mel zasekaný mozek (tímto bodem nemohu ale nikde argumentovat, jelikož šlo o alternativní léčbu).

Všichni jsme za poslední rok a půl u syna zaznamenali obrovský návrat k normálu (rodina, přátelé i pedagogové).

Před cca 3 lety jsem si v Motole pro syna vyběhala odklad druhé vakcíny, ale nyní MUDr. začala zesilovat svůj nátlak (dokonce původně na potvrzeni pro školku v přírodě  zapsala, ze syn není řádně očkován, na což jsem reagovala nutnosti pouze jedné vakcíny a bylo vše okamžitě opraveno) a Motol (očkovací centrum)  odmítl znovu pomoc, prý není důvod.

Poprvé jsem před pár týdny dostala do ruky příbalový leták Priorixu a jsem zděšena z toho, co čtu, přesně toto jsme totiž zažili: „Nežádoucí účinky: a) 1 z 10 - horečka vyšší než 39,5C a infekce horních cest dýchacích, b) u 1 ze 100 ztráta chuti k jídlu, kašel, c) přechodná nestabilita při chůzi nebo ztráta kontroly nad tělesným pohybem.“ Cítím se velmi hloupě! Tehdy jsme opravdu lékaři uvěřili, že šlo o shodu náhod a těžkou virózu hned po vakcinaci, až postupně jsme začali o všem pochybovat a být opatrnější. (Syn je náš první syn. Už u hexavakcíny míval první noc lehké třesy, ale byl bez teplot a lékař řekl, že nejde o nic neobvyklého. Víc o rizicích očkování jsem si bohužel začala zjišťovat právě až po MMR).

A tak bych se prosím ráda poradila. Jak odmítnout bez postihu druhou dávku? Lékař odmítá souvislost výše zmíněných potíží s vakcínou. Slyšela jsem o možnosti "svědomí"?

Opravdu se bojím, že je to špatně a tlak je velký! Nechci se vzdát, ale nevím, jak dál. Mám hrůzu z toho, že by se synovi opět přitížilo.

Opět nechám ověřit protilátky, tak celou věc pouze ale pouze oddálím.

A ještě mě napadlo, co kdyby byl alergický na vaječnou bílkovinu? Také nechám otestovat! Je to alergik se sklony k astmatu...

Prosím, dokázali byste nám poradit? Jak sestavit žádost, případně prohlášení (např. svědomí), případně co podepsat či naopak nepodepisovat. Jaké by pro nás bylo nejlepší řešení, když lékař spojitost s očkováním nepotvrdí? Předem děkujeme za pomoc!

Ali77

Odpověď:

Dobrý den,

pokud zrekapitulujeme váš případ, usilujete o vyhnutí se přeočkování MMR u důvodu, že po prvním očkování MMR váš syn prodělal onemocnění, které by odpovídalo silným vedlejším účinkům vakcíny (vysoké horečky, nechutenství, dočasné zhoršení motoriky).

Vyhláška o očkování nestanoví horní hranici věku, kdy je nutné provést přeočkování MMR. Můžete tedy dále usilovat o odklad a odůvodňovat svoji žádost synovou předchozí silnou reakcí nebo jeho aktuálním zdravotném stavem. Ze stejného důvodu by vám podle našeho názoru neměla hrozit ani pokuta od krajské hygienické stanice. Dle našeho výkladu v takovém případě nejde ani říci, že váš syn není "řádně očkován", takže by měl mít možnost účastnit se všech školních aktivit (školy v přírodě).

Chápeme ale, že usilujete o definitivní řešení problému, nejen o odklad povinnosti očkovat. Vaše možnosti  odmítnout očkování jsou podle zákona následující.

Dostatečná imunita proti nákaze

Očkování není nutné provádět v případě, že má osoba dostatečné protilátky vytvořené již prvním očkováním. Imunita se prokazuje výsledkem imunologického vyšetření. K imunologovi vás může poslat praktický lékař. Pokud by se dostatečné proti látky neprokázaly, zbývají následující dvě možnosti.

Kontraindikace

Zákon dále připouští, že se očkovádí neprovede u osoby, která má trvalou kontraindikaci. Nejsme lékaři, a nemůžeme proto posoudit, zda reakce vašeho syna na očkování byla kontraindikací. Hrálo by roli např. i zda má silné reakce i po dalších očkovacích látkách, zda má nějaké další zdravotní problémy apod. Potvrzení o kontraindikaci vám vystaví lékař (nestanoví se přitom, že musí jít o specialistu, takže může být i praktickým lékařem). Zároveň zaznamená kontraindikaci do vedené zdravotnické dokumentace.

Ve vašem případě je ale problém, že synova dětská lékařka nesouhlasí s vaším názorem, že šlo o nebezpečnou reakci na očkování, a přisuzuje jeho obtíže jen běžnému onemocnění.

V takovém případě vám můžeme poradit následující postup. Podle zákona máte nárok na konzultaci s jiným odborníkem, aniž byste přitom měnili ošetřujícího lékaře. Můžete si proto vyžádat kopii zdravotnické dokumentace, která zaznamenává tuto část léčby (jak ji získat popisujeme tady) a následně se obrátit na jiného pediatra s žádostí o jeho odborné posouzení. Případně můžete jako zákonní zástupci dítěte využít práva na volbu lékaře a najít takového pediatra, který souvislost mezi onemocněním a očkováním nebude popírat a potvrzení o kontraindikaci vám vystaví. Bohužel, tento druhý lékař vaše dítě nevyšetřoval po očkování, a může si tak odborný úsudek učinit jen na základě vašeho svědectví, kopie zdravotnické dokumentace a vlastního vyšetření dítěte.

Výhrada svědomí

Poslední možností, kterou zmiňujete, je odvolat se na výhradu svědomí. To zjednodušeně znamená, že budete tvrdit, že jste jako rodiče hluboce přesvědčeni o tom, že očkování není v nejlepším zájmu vašeho dítěte, naopak, že se na základě předchozí zkušenosti obáváte, že mu hrozí vážná újma na zdraví, pokud by byl očkován.

Lékař by vás měl nechat podepsat tzv. negativní reverz o tom, že očkování odmítáte. To není zároveň důvod, proč by měl odmítnout poskytovat vašemu synovi další lékařskou péči, nebo proč by měl automaticky informovat o vašem postupu OSPOD. Pokud by byl negativní reverz formulován tak, že byste nemohli souhlasit s jeho formulací a podepsat jej, můžete na něj připsat své prohlášení, ev. přepsat část, se kterou nesouhlasíte (neexistuje žádný předepsaný formulář, jak by měl reverz znít nebo vypadat). Připravit lékaři také můžete písemné prohlášení, které si založí do zdravotnické dokumentace. V něm byste měli co nejpřesněji popsat, z jakých důvodů jste přesvědčeni o škodlivosti očkování pro vyše dítě.

Přestože výhradu svědomí jako důvod pro neprovedení očkování uznává Ústavní soud, je pravděpodobné, že s jejím uplatněním můžete mít problém před dětským lékařem a případně i před krajskou hygienickou stanicí. V krajním případě by se mohlo stát, že svoje právo budete muset hájit před soudem.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6230. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více než pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

18.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS