Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí očkování

Dobrý deň,


sme rodičia 8 mesačnej dcéry a neželáme si očkovať našu dcéru /dodnes žiadne očkovanie nepodstúpila. Mama je pravoslávna veriaca z Bosny a Hercegoviny a ja otec pravoslávny veriaci zo Slovenska. Dcéra ma slovenské občianstvo i trvalý pobyt na Slovensku /neskôr budeme zariaďovať občianstvo Bosny a Hercegoviny.V Prahe nemá ani prechodný pobyt ale bola tu narodená a ma tu praktického lekára .Pani doktorka je milá a v podstate po nás chce len podpísať nejaké papiere že očkovanie odmietame, preto chcem vedieť či je to bežný postup alebo môžeme na základe vierovyznania očkovanie odmietnuť... na Slovensku prakticky lekár do dokumentácie v prípade odmietnutia môže jednoducho uviesť nasledovne kódy a nemusí sa podpisovať žiadny papier:
Z28.0 Nevykonané štepenie pre kontraindikáciu
Z28.1 Nevykonané štepenie pre odmietnutie pacienta z náboženských dôvodov a pod tlakom okolia
Z28.2 Nevykonané štepenie pre odmietnutie pacienta z iných a bližšie neurčených dôvodov
Z28.8 Nevykonané štepenie pre iné bližšie určené dôvody
Z28.9 Nevykonané štepenie pre bližšie neurčený dôvod

Existuje niečo obdobne i v CR ,alebo si ako cudzinci musíme prejsť procedúrou nátlaku zo strany lekára, hygieny a orgánu sociálně-právní ochrany dětí?


V tom prípade nie je pre nás ľahšie vyžiadať si od lekárky zdravotnú dokumentáciu a tu odniesť a dcéru prihlásiť k lekarovy v mieste trvalého bydliska a v Prahe si nájsť len náhradného lekára v prípade choroby? Dcéra je poistená v Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky.

RENE

Odpověď:

Dobrý den,

 povinné očkování se u nás vztahuje na osoby, které u nás mají trvalý. Dále na cizince, kteří u nás mají trvalý pobyt nebo jsou oprávněni k trvalému pobytu. A nakonec také na cizince, kteří u nás mají přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů nebo jsou k tomuto přechodnému pobytu oprávněni.

Nicméně ve Vašem případě je důležité, že dcera je pojištěna u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jedna z podmínek přihlášení u této pojišťovny je právě trvalý pobyt. Takže Vaše dcera by se skutečně měla povinnému očkovní podrobit.

K povinnému očkování dítěte se bude vždy vyžadovat Váš souhlas. Dítě nemůže být nikdy naočkováno proti Vaší vůli. Nicméně stát se snaží povinné očkování prosadit pod hrozbou pokuty. Tato pokuta hrozí v případě, že lékařka podá zprávu orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále OSPOD) a to z důvodu, že takový případ může být známkou zanedbání péče o dítě. Nicméně v takovém případě se můžete odvolávat na vaše náboženské přesvědčení, která Vám v souhlasu s očkováním bránilo.

Dokument, který máte na základě doporučení podepsat, se nazývá negativní reverz. Podepsáním tohoto dokumentu lékařce potvrzujete, že jste byli informování s léčbou (tedy očkováním), byla Vám vysvětlena všechna případná rizika a svobodně odmítáte tuto vakcinaci.

Na základě uvedených informací Vám doporučujeme, abyste vše ještě jednou konzultovali s lékařkou. Vysvětlili jí vaše důvody pro odmítnutí a podepsali předložený negativní reverz. Po této domluvě a vysvětlení by něměla  mít lékařka důvod podávat zprávu státnímu orgánu a tudíž by Vám neměla hrozit žádná pokuta.

Vaše Férová nemocnice

 

 

5.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS