Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí očkování

Dobrý den,


mám na Vás dotaz ohledně očkování. Syn, 18. měsíců má zatím všechna povinná očkování. Přemýšlím nad odmítnutím 4. dávky hexavacíny.Chci se zeptat, zda je k tomuto prohlášení o odmítnutí potřeba podpisu obou rodičů? Jsme sami, syn je v mé péči. Otec syna je 100% očkovací typ. Pokud by stačil tedy můj podpis a exmanžel by se dozvěděl, že jsem přestala očkovat, co by mohl udělat?


Mockrát děkuji za odpověď.


 


BL

Odpověď:

Dobrý den,

k odmítnutí očkování by měl stačit pouze Váš podpis, protože jste zákonným zástupcem svého nezletilého dítěte.

Přestože je syn svěřen do Vaší péče, jeho otec je pořád jeho zákonný zástupce, protože má dle zákona o rodině rodičovskou zodpovědnost vůči Vašemu synovi. Jako zákonný zástupce má právo udílet souhlas s výkonem zdravotních služeb Vašeho nezletilého syna. Toto právo by neměl pouze tehdy, byla-li jeho rodičovská zodpovědnost v tomto rozsahu soudním rozhodnutím omezena.

V praxi to znamená, že vezme-li Váš bývalý manžel dítě k lékaři a udělí souhlas s očkováním, lékař bude moci očkování aplikovat.

Odmítnete-li očkování svého syna a jeho otec nebude s Vaším rozhodnutím souhlasit, bude se moci obrátit na soud, aby pro rozhodnutí otázky očkování stanovil kolizního opatrovníka (orgán sociálně-právní ochrany dětí). Kolizní opatrovník se stanoví v případech, kdy dochází ke střetu zájmů rodičů dítěte. Kolizní opatrovník buď udělí, nebo neudělí souhlas s očkováním. Neznáme další okolnosti Vašeho případu, ovšem předpokládáme, že když nebudou existovat zdravotní důvody, proč by dítě nemělo být očkováno, nejspíše kolizní opatrovník udělí souhlas s očkováním, protože očkovací povinnost je stanovena zákonem.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS