Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odložení přeočkování dítěte v 5-ti letech

Dobrý den, na 5-ti leté prohlídce jsem nenechala syna přeočkovat vakcínou Boostrix, neb měl rýmu, další termín očkování byl stanoven za 3 měsíce, kdy měl syn opět rýmu. Volala jsem lékařce, že nepřijdeme, že zavolám, chci syna očkovat až před létem a až nebude mít rýmu, že sama zavolám. V létě synovi bude 5,5 roku. Ze strany sestry a doktorky tento postup absolutně odmítnut, nutný zápis do karty, že odkládám očkování, tento zápis musím jít k lékařce osobně podepsat. Dále mi bylo řečeno, že lékařka mi k tomu řekne další podrobnosti, mimo jiné i to, že nemůže na školku v přírodě, apod. Ve vyhlášce je však pro přeočkování stanoveno rozmezí od 5-ti do 6-ti let. Synovi je nyní 5 let a 3 měsíce, takže já nevidím důvod, proč jít podepisovat odsun očkování, když se stále nacházíme v rozmezí, navíc sestra mi dala další termín na září a už vůbec nechápu proč by jako neočkované dítě nemohl jet např. na školku v přírodě, neb dle vyhlášky je řádně očkovaný. Bohužel doktorka má tento postup, už minulý rok jsme s ní takto bojovala s mladším synem, kdy odsunutí 2. dávku MMR byl hrozný problém a také nutný zápis do karty. Má lékařka na takový postup právo. Obě děti mám jinak normálně očkované, ale tohle mi tedy přijde jak policejní stát. Děkuji

Eva

Odpověď:

Dobrý den,

obecně dle vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem (jak jste si i Vy sama dohledala) platí, že je možné přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli provést v časovém rozmezí od dovršení 5. roku věku dítěte až do dovršení jeho 6. roku věku. Pokud tedy Vaše dítě necháte naočkovat byť těsně před dovršením jeho šestého roku věku, bude to v souladu s právní úpravou. Ve Vašem případě tedy před dovršením šestého roku bude Váš syn řádně naočkován a bez problémů bude moci absolvovat např. školku v přírodě, jak uvádíte.

Reakce Vaší paní doktorky by mohla být vysvětlena tím, že v současné době naruůstá počet lidí, kteří odmítají očkování a za pomocí tvrzení o kontraindikacích se snaží vyhnout očkovací povinnosti. Pokud jste tedy Vaší paní doktorce jen zavolala a se synem se nedostavila, není vyloučeno, že by mohla mít podezření na Vaše vyhýbání se očkování. To ji ale neopravňuje od Vás předčasně žádat, abyste podepsala, že odkládáte očkování. Jak jsme uváděli výše, očkování je možné provést až do doby, než Váš syn dovrší 6 let. Na druhou stranu je ale pochopitelné, že nejste jedinými pacienty Vaší lékařky a může pro ni být časově náročnější neustále posouvat termín očkování (pokud by tak činila většina pacientů, nejspíše by pak lékařka nestihla všechny přeočkovat včas). Při trvajícíh zdravotních obtížích doporučujeme zvážit návštěvu lékaře.

V souvislosti s případným podpisem toho, že odkládáte očkování, bychom doporučili, abyste k podpisu připojila odůvodnění např. v následujícím znění: " Očkování, odkládám z důvodů nepříznivého zdravotního stavu mého syna. Jsem si vědmoma, že se v současnosti nacházím v zákonné lhůtě a nejsem se splněním povinnosti syna naočkovat v prodlení. Syna jsem ochotna nechat naočkovat po odeznění zdravotních obtíží."

Pokud jste s přístupem Vaší lékařky dlouhodobě nespokojená, nebylo by též od věci zvážit změnu lékaře (v takovém případě přichází v úvahu zápis v kartě dítěte o tom, že odkládáte očkování dítěte, vůbec nepodepisovat a situaci zkusit vyřešit s novým lékařem po vyšetření Vašeho syna).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

20.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS