Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odkládání očkování, vyloučení ze školky

Dobrý den,

mohu přijít k lékaři se stohem informací a dotazů ohledně očkování dítěte, které mi samozřejmě nebude moci už jen z časového hlediska zodpovědět a já budu trvat na tom, že s očkováním souhlasím až po zodpovězení všech mých dotazů a napíši pro něj prohlášení, že s očkováním souhlasím, nicméně lékař není schopen mě dostatečně informovat a odpovědět na mé dotazy?

Potřebuji získat čas v případě odložení školní docházky, aby dítě mohlo nadále navštěvovat školku, aby ho nevyloučili, i když dítě už očkovat nechci vůbec, což ovšem nyní nechci přiznat právě kvůli případnému vyloučení ze školky. Doteď mělo všechna očkování, na poslední očkování jsme měli jít 5/2013 záškrt, tetan, černý kašel a napsala jsem prohlášení, že očkování neodmítám ale chci ho později, máme tedy jít letos, dítěti bude v květnu 6 let - dalo by se ještě toto očkování odsouvat, abych ho nemusela už nyní přímo odmítnout?

To že má dítě atop. exem mi zřejmě jako argument pro odložení očkování stačit nebude, pokud by pro očk. byla překročena zákonná lhůta. A pokud tedy doktorka nemůže nahlásit do školky, že dítě není očkováno, čímž už mi vyhrožovala, kdo to tedy do školky případně nahlásit může? Sociálka? Nebo je mou povinností školku informovat sama, v případě, že by očk. nešlo ještě posunout a musela bych ho odmítnout?

Děkuji za odpověď.

mili

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se vám za pozdní odpověď, zplsobenou velkým zatížením naší poradny.

Teoreticky můžete využít postup, který uvádíte v prvním odstavci. Doporučovali bychom Vám se s lékařkou raději domluvit, například na stanovení individuálního očkovacího plánu. V případě, že by Váš vztah s dětskou lékařkou byl nadále vyhrocený a ztratila byste k ní důvěru, Vám doporučujeme najít pro dítě nového pediatra.

Předpokládáme, že na přeočkování na záškrt, tetan, černý kašel bude použita hexavakcína, u které není stanovena lhůta, kdy musí proběhnout poslední přeočkování, záleží tedy na Vaší domluvě s lékařem. Jednou z důležitých podmínek při očkování je, aby dítě bylo zcela zdrávo, proto byste mohla trvat na tom, aby dítě bylo očkováno až po vyléčení atopického ekzému (tato léčba by mohla trvat, než dítě nastoupí do školy, kde už nikdo očkování nezkoumá, leda pro případy škol v přírodě apod.).

Vaše lékařka nemůže odmítnutí očkování hlásit hygienické stanici nebo školce, protože by tím porušila lékařskou mlčenlivost, a na sociálku Vás může nahlásit pouze v případě podezření ze zanedbání péče o dítě, což ale  odmítnutí očkování neznamená. Budete-li podepisovat negativní reverz, určitě se v něm vyjádřete, proč jste se rozhodla neočkovat.

Pokud jde o hlášení do školky, dle našeho názoru nemáte povinnost hlásit neočkování nebo odklad očkování, ovšem je možné, že při podávání žádosti o pokračování v předškolním vzdělávání bude školka vyžadovat, abyste očkování prokázala.

Vaše Férová nemocnice

31.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS