Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování, reakce

Dobrý den, obracím se k vám s dotazem. Syn 2,4 měsíce, silný atopik, alergik, kvůli časté nemocnosti a stále dosti rozjetému atop. exému měl odklad očkování.
Nyní bylo nutno naočkovat kvůli přijetí do školky, bohužel se v exému objevila kvasinka. Byli jsme zasláni do očkovacího centra Brno, exém byl v té době ve fázi dohojování, ale stále měl na obličeji jedno větší místo lehce mokvající. I přesto ho lékařka naočkovala (bohužel já u toho nebyla). Poté se nám postupně rozjela reakce na očkování - opět projev kvasinky - mokvající exémy a to bohužel na různých místech po celém tělíčku.
V dubnu máme jít na další očkování a pochybuji, že exém bude vyléčen, ložiska jsou opravdu hodně aktivní - jak tedy postupovat?
máme nyní schéma 2+1, musí se prý dodržet rozvržení očkování a doočkovat do třetího roku. To se mi opravdu nechce, při takové reakci.
Děkuji

viki

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně pracují pouze právníci a ne lékaři, proto nemůžeme posoudit lékařskou stránku věci, ale pouze stránku právní. Ve Vašem případě existují v podstatě 3 způsoby, jak postupovat.

První možnost, kterou máte je domluvit se s Vaší dětskou lékařkou. Vysvětlete jí, že chcete očkování odložit do té doby než se synovi exém zahojí, respektive, že chcete stanovit individuální očkovací plán. Připomeňte jí negativní reakci, kterou syn měl při očkování, důkladně jí reakce popište a případně zmiňte, že nechcete, aby si dítě asociovalo návštěvu lékaře s následnou bolestí a problémy.

Nedohodnete-li se se svou dětskou lékařkou a nebudete chtít očkovat, budete muset podepsat negativní reverz (odmítnutí očkování) a očkování nebude provedeno. V tomto případě Vás lékařka nemůže nahlásit hygienické stanice, ale vyhodnotí-li, že došlo k zanedbání péče o dítě, tak by Vás mohla nahlásit na „sociálku“ (z námi dostupných informací nejde o zanedbání povinné péče a lékařka by Vás neměla nahlásit). Vyžádá-li si hygienická stanice od Vaší lékařky seznam dětí s údaji o jejich očkování, musí ho lékařka poskytnout. Hygienická stanice s Vámi (i s otcem dítěte) může zahájit správní řízení a za přestupek v oboru zdravotnictví Vám může udělit pokutu až do výše 10 000 Kč, ale z našich zkušeností se toto nestává. Nemůže Vám ani nařídit, abyste syna nechala naočkovat. 

Třetí možností, za předpokladu, že se nedohodnete se svou dětskou lékařkou, je přechod k jinému pediatrovi, který by Vás podpořil v odkladu očkování.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS