Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování proti žloutence typu B

Zajímalo by mě dle nejaktuálnější platné legislativy jakým způsobem může být sankciováno, že naše 4leté dítě nastoupilo do MŠ a má přitom splněné povinné očkování kromě žloutenky typu B. Náš pediatr na nás vyvíjí nátlak, že kvůli MŠ je nutné toto očkování žloutenky B doplnit, kvůli případným sankcím.
Očkování jsme po důkladném sbírání informací odmítli kvůli genetické zátěži v rodinně (roztroušená skleróza, revmatoid. artritida, matka - pozitivní antigen HLAB27...). Sám výrobce vakcíny tyto nemoci uvádí jako možné nežádoucí účinky. Obáváme se zvýšeného rizika nežádoucích účinků. Opravdu lze tuto povinnost obejít žádostí v MŠ o udělení výjimky? Nebo na jakého specialistu se obrátit, aby nám potvrdil nevhodnost očkování, kontraindikace apod.
Náš pediatr naše obavy nerespektuje.

Dita

Odpověď:

Dobrý den,

školka může dítě přijmout, pokud má provedena všechna povinná očkování (tedy včetně očkování proti žloutence typu B), je proti nákaze imunní nebo má trvalou kontraindikaci, pro kterou nemůže být očkováno. Z vašeho dotazu vyplývá, že se domníváte, že vaše dítě takovými kontraindikacemi trpí, a do školky tedy bylo dle vašeho názoru přijato podle zákona. Pokud by bylo přijato v rozporu se zákonem, hrozí školce pokuta.

V týmu Férové nemocnice není lékař, a nejsme proto schopni posoudit, zda jsou vaše obavy z očkování oprávněné. To může nejlépe posoudit lékař, který vaše dítě prohlédne. Můžete ho požádat, ať vám vystaví potvrzení o kontraindikacích, pro které nemůže být dítě očkováno. Protože zákon nestanoví formu potvrzení ani jaký lékař ho má vystavit, může tak učinit lékař s jakoukoli specializací (např. u prokazování imunity však některé školky vyžadují vyjádření imunologa, ovšem bez opory v zákoně).

Pokud se vám nepodaří lékařské potvrzení získat u stávajícího lékaře, máte možnost využít práva na volbu poskytovatele zdravotních služeb a přeregistrovat své dítě k jinému, který bude mít na věc jiný názor (před přeregistrováním jej můžete nejprve požádat o konzultaci).

Druhou možností pak je, že potvrzení o kontraindikacích vystaví sami rodiče, jinými slovy, písemně se obrátí se žádostí na ředitele školky, vyloží mu své důvody, proč není možné dítě očkovat (zdravotní problémy dítěte lze doložit např. i kopií relevantních lékařských zpráv, jak je od lékaře získat, uvádíme zde). Na základě žádosti může ředitel udělit výjimku. Informace ohledně školek a očkování, včetně současného postoje soudů, shrnuje tento článek.

Tento postup však nezaručuje jistotu, zda ředitel žádosti vyhoví, ředitel se rozhoduje dle vlastního uvážení. Úspěšnost tohoto postupu je zcela jistě nižší, než potvrzení od lékaře, ředitel školky totiž nemůže před hygienickou stanicí argumentovat odborným názorem lékaře. Může proto mít obavy z případné sankce udělené školce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS