Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování při autoimunitním onemocnění

Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz ohledně očkování při autoimunitním onemocnění.
Léčím se se systémovým lupusem již 15 let a v prosinci se mi narodila holčička, která má neonatální lupus, přenesené protilátky anti-Ro a La, zhoršený krevní obraz a AV blok srdíčka. Rovněž se narodila o měsíc dřív císařským řezem.
Je možné při autoimunitním onemocnění nechat dítě očkovat nebo je to důvod pro trvalou kontraindikaci k očkování. Já mám po přečtení mnoha článků, které jsou uváděny na internetu, z očkování dcery obavy. Nechci, aby kvůli očkování onemocněla nějakou závažnou chorobou.
Dále se chci zeptat, zda je možné očkování, pokud neonatální lupus po šesti měsících vymizí. Nemůže po očkování dojít k opětovnému propuknutí autoimunitního onemocnění? Nebo k propuknutí ještě nějaké horší choroby (autismus, demence …)
A ještě mám dotaz, zda je větší riziko nechat dítě v tomto stavu očkovat a nebo vůbec neočkovat? Jak je veliké riziko nákazy infekčních chorob?

aja

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme Vaše obavy z očkování, obzvlášť v dnešní době, kdy se na internetu objevuje obrovské množství článků a diskuzí. Je pak opravdu těžké rozhodnout se, zda nechat dítě naočkovat nebo ne. V tomto ohledu by Vám pak měl poradit Váš pediatr. Očkování může v některých případech vést ke zhoršení zdravotního stavu dítěte, nicméně ne vždy je skutečnou příčinou právě očkování. Existuje tak i na straně druhé několik důvodů, proč dítě nechat očkovat. Díky obrovskému pokroku v medicíně a dlouhodobým výzkumům jednotlivých očkovacích látek, by mělo očkování poskytovat ochranu proti řadě onemocnění. Očkování však nechrání pouze naočkovaného jedince, ale je rovněž prevencí plošnou, která zabraňuje rozšiřování infekce a z dlouhodobého hlediska může vést také k vymýcení některých onemocnění. 

To, zda by mělo být konkrétní dítě naočkováno, samozřejmě závisí na jeho zdravotním stavu. My jsme však pouze právní poradnou a ve svém týmu nemáme žádného lékaře. A tak bohužel nejsme schopni na Vaše otázky odpovědět. Nejlepší bude, když se obrátíte na ošetřujícího lékaře Vašeho dítěte, který nejlépe zná jeho zdravotní stav. Na základě toho by pak měl být schopen posoudit, jestli dítě očkovat nebo ne, a zda vzhledem k jeho onemocnění nehrozí určitá rizika. Navštivte jej tedy a požádejte ho o zodpovězení Vašich otázek. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS