Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování dítěte ve starším věku

Dobrý den.

Ráda bych se zeptala, jestli je možnost očkování mého dítěte až ve starším věku. Tzn. ráda bych odmítla v patnácti měsících MMR vakcínu. Mluvila jsem o tom s doktorkou, která mojí paní doktorku jen zaskakovala.
Chtěla jsem od ní nějaké informace. Ale paní doktorka se na mě téměř rozčilovala, chtěla vědět důvod a tvrdila mi, že všechno co si čtu na internetu jsou bláboly, aniž by věděla, jaké informace, fakta, knihy, články apod. já studuji.
Myslím, že se chovala velmi emocionálně a neprofesionálně. Poté mě "zastrašovala", že na mě může přijít sociálka a že mi dítě nevezmou do školky, s tím, že mě musí informovat. Ale informace o jiných variantách a možnostech mi už nesdělila. Já znám svoje práva a už jsem se informovala, o tom jak to probíhá, když rodič odmítne povinné očkování. Ale nevím, zda je možné nechat dítě očkovat např. až v deseti letech, nebo ve dvanácti, třeba jen proti jedné nemoci. Např. ty spalničky, nebo zarděnky.
Paní doktorka mi totiž tvrdila že některé tyto dětské nemoci můžou být smrtelné a u jedné z nich také hrozí v dospělosti u ženy, když se jí nakazí ztráta plodu-potrat. Což vím a tak jsem ji řekla, že bych své dítě nechala očkovat např. až v takhle starším věku, jenom třeba proti té jedné nemoci, po pečlivém rozvážení a promyšlení tedy. A ona mi na to odpověděla, že takové očkování neexistuje.
A mě by zajímalo, jestli je to pravda, jestli opravdu není možnost takovéhoto individuálního očkování, nebo jestli mi paní doktorka podala špatné informace. Moc děkuji.

Kateřina

Odpověď:

Dobrý den, 

podobné dotazy již naše poradna řešila například zde a zde. Zákonem stanovená očkovací povinnost je konkrétně upravená vyhláškou ministerstva zdravotnictví, která určuje, do kdy je nutné jednotlivá očkování provést. Z Vašeho dotazu vyplývá, že se zajímáte zejména o očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Vyhláška v tomto případě stanoví toto: 

- základní očkování se provede živou očkovací látkou, a to nejdříve první den patnáctého
měsíce po narození dítěte.
- přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v
odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není
omezena.
 
Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám tedy nemá žádnou lhůtu, do kdy je povinnost děti naočkovat. Kompletní očkování dětí proti vyhláškou stanoveným nemocem je však skutečně podmínkou pro přijetí k předškolnímu vzdělávání a poté také k účasti na zotavovacích akcích na základní škole (lyžařský výcvik, škola v přírodě apod.). Rodiče, kteří nenechají své děti naočkovat, mohou být navíc lékařem nebo pracovníky hygienické stanice nahlášeni orgánu sociálně-právní ochrany dětí, který zjišťuje, zda v rodině nedochází k zanedbávání péče o dítě a jeho zdraví.

Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám tedy můžete odložit, jelikož konkrétní lhůta neexistuje. Stejně tak je možné individuální očkování na Vaši žádost. Otázkou je pak však úhrada vakcíny a typy vakcín, které jsou u nás k dostání. Samotný úkon provedení očkování a souvisejících prohlídek je hrazen ze zdravotního pojištění, vakcíny však v ČR zajišťuje stát, který je dále poskytuje skrze krajské hygienické stanice ošetřujícím lékařům. V případě, že je jiný typ vakcíny nutný z důvodu kontraindikací, hradí ji stát. Pokud se pro ni však rodiče rozhodnou z jiných důvodů, hradí si ji v praxi sami, jelikož právní předpisy tuto otázku přímo neupravují.
Všechny podávané očkovací látky navíc musejí být registrované v ČR. Je tedy otázkou, zda je vůbec možné očkovat Vaše dítě monovakcínou pouze proti jedné z nemocí. Dle našich informací je u nás v současné době k dostání pouze monovakcína proti příušnicím (více informací lze nalézt zde). Doporučujeme Vám však promluvit si o typech vakcín, které jsou u nás k dostání, ještě jednou s Vaší lékařkou, případně se o nich zajímat a zeptat se v lékárnách. Jelikož zákon nestanoví lhůtu, do kdy musí být Vaše dítě očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, může být krajním řešením i odložení očkování na neurčito a sledování trhu s vakcínami (může se objevit nová monovakcína). Přesto však doporučujeme řešit otázku dostupných vakcín proti jednotlivým nemocem spíše s Vaší lékařkou. 
 
Vaše Férová nemocnice

 
 

 

 

26.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS