Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkovací průkaz

Dobrý den,

 má školka právo chtít k přihlášce do školky, nebo na školku v přírodě, okopírovaný očkovací průkaz? Nepodléhá očkovací průkaz také lékařskému tajemství? A když ano, jaký paragraf porušuje?

Děkuji

Ivis

Odpověď:

Dobrý den,

 obecně by mělo platit, že k přijetí dítěte do školky stačí potvrzení od lékaře, že dítě je řádně naočkované. Očkovací průkaz je součástí zdravotnické dokumentace, a proto se na něj vztahuje i lékařské tajemství. Nicméně pokud školka kopii očkovacího průkazu požaduje, tak přímo lékařské tajemství neporušuje, neboť Vy jí danou kopii předáte dobrovolně. Tím dáváte souhlas s jejím poskytnutím.

Jasná odpověď na Vaši otázku v současné době není. Školka by kopii neměla žádat, na druhou stranu, pokud ji dobrovolně poskytnete, tak k žádnému porušení zákona přímo nedochází. Problém by pro školku nastal tehdy, pokud by Vaše dítě odmítla z důvodu nedodání kopie očkovacího průkazu. V tomto případě by roli hrálo i to zdali se jedná o státní nebo soukromou mateřskou školu.

Situaci můžete řešit tak, že se zkusíte se školkou dohodnout a upozornit ji na daný problém. Pokud Vám však nevyhoví, tak poté by se celá věc musela řešit soudní cestou, kdy by soud stanovil, zdali může být kopie očkovacího průkazu požadována.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

8.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS