Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nežádoucí účinky očkování dospělé

Dobrý den, 

obracím se na Vás s prosbou. 

V roce 2009 jsem byla očkována svou gynekoložkou vakcínou Cervarix. 
Od té doby se potýkám s bolestmi paží (deltových svalů) v místě vpichu, které jsem zpočátku nedávala do souvislosti s Cervarixem, respektive mi to gynekoložka vyvrátila.

Podstoupila jsem od té doby nespočet vyšetření (RTG, MR, UZ, krev, svalový test, EMG) a následné terapie (analgetika v tabletkách, analgetika v náplastích, rehabilitace, masáže, injekce kortikoidů, magnetoterapie,...).

Nic nepomohlo... Po posledních vyšetřeních, kdy se opět nic nenašlo, opravdu vidím spojitost už jenom s očkováním, jako nežádoucí účinek. Bolesti se mi totiž objevily z plného zdraví těsně po očkování!

Jsem už opravdu zoufalá, nikdo mi nemůže pomoci a najít příčinu. Mám někdy takové bolesti, že bych je mohla vystupňovat na 8 z 10 (nejvyšší). Obtěžuje mne to při veškeré práci (činnosti) paží nad horizontálu. Péče o mé dvě malé děti, řízení auta, věšení prádla, vaření, žehlení, oblékání, uklízení. Bolesti mám i v noci a o to víc je to obtěžující, že se nemohu vyspat.

Jediný, kdo to připouští je má praktická lékařka. Ale bohužel již neví, kam mne poslat. 

Společnost vyrábějící vakcínu, se kterou jsem si dopisovala, tento nežádoucí účinek odmítá. 
Ale "poděkovali" mi, že jsem to nahlásila, protože spokojenost pacientů je na prvním místě..... :-(

Fondem odškodnění nedisponují a diagnózu mi prý musí stanovit můj lékař.

Nehledě na to, že vakcína stála 10tis. Kč! To je momentálně vedlejší, ale mrzí to... Jsem tak naštvaná, že mi nikdo nemůže pomoci, že jsem se rozhodla obrátit na Vaši společnost. Ráda bych podala žalobu na nežádoucí účinek, který ještě ke všemu není uveden v příbalovém letáku.

V USA byl tento účinek u dívky odškodněn.

Nyní nevím, jak mám postupovat, mohu Vás porosit o radu? Opravdu nechci, aby takovou bolestí trpěly další dívky nebo dokonce mé dcery, chci, aby se k tomu společnost vyrábějící vakcínu postavila čelem. 

Děkuji za Váš čas!
S pozdravem

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za prodlení s naší odpovědí, které bylo způsobeno organizační chybou v naší právní poradně.

Pro Váš problém je klíčové získat názor lékařů na to, co Vaší bolest způsobuje (diagnózu) a dále, zda očkování může být příčinou této diagnózy. Pokud jsme z Vašeho dotazu správně pochopili, tak Vám doposud nebyla stanovena diagnóza, což bude pravděpodobně překážka pro prokázání souvislosti mezi očkováním a bolestivostí.

I přes to se můžete pokusit obrátit na některého soudního znalce z oboru farmakologie (seznam znalců naleznete zde) a požádat ho o vypracování posudku. Doporučujeme nejdříve znalce oslovit mailem a v něm ve stručnosti nastínit Váš problém a formulovat otázku, kterou byste po něm chtěla zodpovědět (např. Existuje v mém případě souvislost mezi očkováním vakcínou Cervarix a zvýšenou bolestivostí?), ze znalců kteří budou schopni a ochotni Vaši otázku zodpovědět, pak vyberte toho, který Vám bude nejvíce vyhovovat.

Dále lze doporučit nahlásit nežádoucí vedlejší účinek na Státní úřad kontroly léčiv - viz zde.

Pokud byste rozhodla pro řešení Vašeho problému soudní cestou, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta kromě komplikovaného prokazování souvislosti mezi očkováním a Vašimi bolestmi, zde bude potřeba dokázat i to, že Váš nárok není doposud promlčen, což je potencionálně možné s poukazem na to, že až do vyhotovení znaleckého posudku nemůžete vědět, kdo Vám škodu způsobil.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

13.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS