Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedoočkované dítě na LVK

Dobrý den,
syn odnesl MMR vakcínu trvalým kombinovaným postižením, vakcínu Boostrix Polio v deseti letech už měl zakázánu úplně. Proto jsem žádala o prominutí Boostrix Polio i u jeho o dva roky mladší sestry, nicméně jsem byla ujištěna,že rizikový sourozenec není kontraindikací k očkování. Já to tedy jakožto biolog vidím jinak a odmítám si nechat povinně zničit i druhé dítě, takže jsem dceru očkovat nenechala.
Jenže ta teď zoufale chce jet se školou na šestidenní lyžák. Existuje nějaká "finta", jak tuto vydírací státní politiku obejít? Že by třeba třetí den pobyt přerušila, případně svůj pobyt zkrátila... nebo tak něco ;-)
Platí zákaz pobytu na vícedenních školních akcích "jen" do 15 let nebo do kdy?
Pokud mám potvrzení od pediatra z května 2017 - tedy potvrzení, které bylo 30. listopadu 2017 (kdy byla prodloužena platnost potvrzení na dva roky) platné, je jeho platnost rok nebo dva roky?
Děkuji za odpovědi.

Mamina

Odpověď:

Dobrý den, 

rozhodnutí o očkování Vašeho dítěte je jen Vaše právo jakožto rodiče. Vzhledem k tomu, že máte špatné zkušenosti s očkováním u Vašeho staršího dítěte, můžete využít výjimky z povinného očkování z důvodu svědomí, myšlení a náboženského vyznání. Pokud využijete této výjimky, nebude neočkování sankciováno a ani po Vás nebude očkování dítěte dále vynucováno. 

Dle § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví může školka a základní škola přijímat pouze děti, které byly podrobeny povinným očkováním, mají trvalou kontraindikaci nebo jsou proti nákazám imunní. Stejně tak může škola dle § 9 odst. 1 písm. a) téhož zákona přijmout na lyžařský výcvik, jakožto zotavovací akci, pouze děti, které podstoupily povinné očkování, mají trvalou kontraindikaci nebo jsou proti nákazám imunní. Zotavovací akce je definována v § 8 téhož zákona jako akce pořádaná pro děti do 15 let na dobu delší než 5 dnů. Po dosažení věku 15 let už na těchto akcích pořádaných školou potvrzení o očkování nebude vyžadováno. Pokud je tedy lyžařský výcvik školou organizován jako šestidenní a Vaše dcera je mladší 15 let, vztahují se tyto podmínky i na Vaší dceru. Nicméně, na základě možnosti udělení výjimky z důvodu svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání, která vyplývá z judikatury Ústavního soudu, však může škola přijmout i děti neočkované.

Doporučujeme Vám tedy se pokusit s ředitelem školy dohodnout a požádat ho o udělení výjimky. Ředitel na základě písemné žádosti pak může takovou výjimku udělit, což znamená, že vydá sdělení, že žádosti rodičů vyhovuje s podrobným odůvodněním. Ředitel tak bude mít ve školním spise podklad pro přijetí Vašeho neočkovaného dítěte na lyžařský kurz (písemnou žádost rodičů a svoje písemné sdělení k udělení výjimky) a bude tím za dnešní právní situace maximálně možně chráněn před hrozbou pokuty ze strany hygienické stanice za přijetí takového dítěte. 

Více informací na toto téma naleznete zde.

Posudek o zdravotní způsobilosti dítěte je platný na dva roky, nicméně to platí pouze v případě, že se zdravotní stav dítěte během této lhůty nezměnil. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7033. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

31.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS