Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možný postih lékaře za neočkování

Dobry den, chtela jsem se optat na nasledujici vec: druheho syna jsme nenechali ockovat - dostal pouze prvni davku hexavakciny. Je mu 2.5 roku. Mam pocit, ze vetsina ockovani je promlcenych, z hyg. nas nikdo nekontaktoval a my jsme nas nesouhlas s ockovanim take nikde nehlasili. Momentalne je pro me dulezite zjistit, zda hrozi postih nasemu pediatrovi? Nerada bych mu zpusobila koplikace. Dekuji moc za odpoved.

banditka

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě by skutečně byl případný přestupek za neočkování dítěte promlčen. Poslední dávku hexavakcíny je totiž dle vyhlášky třeba aplikovat do 1,5 roku věku dítěte a za jakýkoli přestupek může být osoba v České republice potrestána jen do jednoho roku od jeho spáchání. Jenže na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve věci povinného očkování z července 2010 neočkování dítěte nemůže být přestupek vůbec. Není totiž dostatečně konkrétně upraveno zákonem a vyhláška nemůže stanovit povinnosti, za jejichž nedodržení by bylo možné někoho sankcionovat.

Co se týče postihu Vašeho pediatra, tak tomu rovněž žádná sankce nehrozí. Lékař totiž nemá povinnost hlásit neočkování dítěte hygieně, ba právě naopak by se takovým jednáním dopustil porušení povinné mlčenlivosti. Pouze v případě, kdy by neočkování považoval za zanedbávání péče o dítě, mohl by dát podnět orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Pokud tak však neučiní, tak ho za to určitě nemá nikdo právo popotahovat. V minulosti se totiž i veřejný ochránce práv vyjádřil v tom smyslu, že neočkování dítěte není možné automaticky chápat jako zanedbávání péče o dítě.

Svým rozhodnutím ohledně očkování či neočkování Vašeho dítěte tedy rozhodně dětskému lékaři žádné komplikace způsobit nemůžete. Kromě toho lékař má právo od Vás požadovat podepsání negativního reversu, ve kterém očkování odmítnete a který on založí do zdravotnické dokumentace. Tím je také chráněn a má doloženo, že dítě nebylo očkováno nikoliv z důvodu nedbalosti lékaře, ale z důvodu svobodného a informovaného rozhodnutí rodičů.

Vaše Férová nemocnice

31.3.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS