Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

MMR vakcina versus monovakcíny

Dobrý den, Prosím o radu. Zajímalo by mě, zda je zákonem stanovano užití MMR vakcíny, nebo pouze očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicícm bez specifikace vakcíny, případě do jakého věku dítěte. Jde mi o to, že mám možnost dostat se k monovakcině proti spalničkám (v zahraničí, ale s tím, že český předpis budou akceptovat), což je jediné očkování, které považuji v dětském věku za smysluplné. Zbývající dvě vakcinace (zarděnky + příušnice) bych ráda odložila (pravděpodobně až do pubertálního věku). Zatím nevím, zda mi v tomto ohledu vyjde dr. vstříc, proto mě zajímalo, jak je to z právního hlediska - zda mi vůbec může napsat recept na tuto monovakcínu či zda je to čistě na jejím rozhodnutí, nebo to naopak může odmítnout s tím, že pouze MMR vakcínu nebo nic. Děkuji za odpověď.

Linda

Odpověď:

Dobrý den,

očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím upravuje § 5 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem, tak že nestanovuje horní věkovou hranici pro provedení očkování, zároveň z textu vyhlášky nelze vyvodit, že by musela být podána vakcína proti Všem třem onemocněním zároveň. Zákon tedy nezakazuje Vámi navrhovaný postup, kdy byste očkování proti spalničkám provedli v dětském věku a zbylá dvě odložili až do věku pubertálního.

Nicméně jisté omezení představuje to, že lékař je povinen aplikovat pouze ta léčiva, která jsou v ČR registrována, aplikace jiných léčiv je teoreticky možná na základě § 8 odst. 3 zákona o léčivech, nicméně aplikace vakcíny neregistrované v ČR, není povinnosti lékaře a závisí na jeho uvážení.

Doporučujeme Vám další postup konzultovat s Vaším lékařem a případně se obrátit na online poradnu specializovanou přímo na očkování zde.

S pozdravem,

Férová nemocnice

 

16.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS