Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařská mlčenlivost při očkování a před zdravotní sestrou

Dobrý den,

mám dva dotazy. Když byly mému synovi 4 měsíce, oznámil mi pan doktor, že nás nahlásil na hygienické stanici a na orgánu sociálně-právní ochrany dětí za odmítnutí očkování. Nyní, když má syn rok a půl, jsem se pana doktora ptala, jestli tak skutečně učinil. Dozvěděla jsem se totiž, že tak jednal protiprávně, protože porušil lékařské tajemství, a můžu si na něj stěžovat. On mi nebyl schopen dát přesnou informaci, prý si to nepamatuje. Je možné to nějak zjistit?

Když jsem odcházela z ordinace, začal můj případ vykládat sestřičce. Řekla sem mu, že to je jen mezi námi a on říkal, že sestřička je jeho zaměstnanec, kterému říká všechno. Upozornila jsem ho, že právě porušil lékařskou mlčenlivost a on se mi vysmál. Jak to tedy je?

Děkuji za odpovědi.

ivka_pavlik

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, způsobeném velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

1. Lékařská mlčenlivost a očkování

 - oznámení hygienické stanici

Pediatr skutečně není oprávněn sám oznamovat hygienické stanici neočkování dítěte. Má pouze povinnost jí sdělovat údaje, o které ho sama hygienická stanice požádá. Pokud Vás tedy z vlastní iniciativy nahlásil, jedná se o správní delikt porušení povinnosti mlčenlivosti, za který mu hrozí pokuta až 1 000 000 Kč.

Na druhou stranu, hygienická stanice může s Vámi zahájit přestupkové řízení, protože neočkování dítěte je chápáno jako přestupek na úseku zdravotnictví, za který lze uložit pokutu až do 10 000 Kč. Tato možnost sankce je ale spíše hypotetická, neboť Ústavní soud jasně vyložil, že musí existovat výjimka z povinnosti očkování v případech, kdy je očkování v rozporu s přesvědčením a vírou rodičů. Proto v případě, že by Vás hygienická stanice prošetřovala z přestupku, odůvodněte podrobně, v čem spočívá toto Vaše přesvědčení, na základě kterého jste očkování odmítli.

Pokud s Vámi zahájí hygienická stanice přestupkové řízení (to zjistíte tak, že Vám příjde oznámení o zahájení přestupkového řízení) můžete nahlédnout do spisu, kde bude pravděpodobně záznam o oznámení ze strany lékaře. V takovém případě máte v ruce důkaz o porušení lékařské mlčenlivosti a můžete na lékaře podat stížnost.

Dále je možné, že oznámení, které lékař provedl, bude součástí zdravotnické dokumentace Vašeho dítěte. Do té máte právo nahlédnout. Více o nahlížení do zdravotnické dokumentace se dozvíte zde.

 - oznámení orgánu sociálně-právní ochrany dětí

Lékař má povinnost oznámit orgánu sociálně-právní ochrany dětí podezření na zanedbávání péče o dítě. Je ovšem otázkou, jestli při samotném odmítnutí očkování dochází k zanedbávání péče o dítě. Více naleznete zde.

2. Lékařská mlčenlivost před jinými zdravotnickými pracovníky

Lékař se podle nás nedopustil porušení povinnosti mlčenlivosti, protože sestřička má také přístup do Vaší zdravotnické dokumentace. Sestřička je také zdravotnickým pracovníkem a je tedy také vázána povinností mlčenlivosti stejně jako lékař. Spíše než porušení mlčenlivosti se mohlo jednat o neetické jednání ze strany lékaře, který jednal bez náležitého respektu vůči pacientům.

Vaše Férová nemocnice

16.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS