Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontraindikace k očkovaní

Dobrý den, může potvrdit kontraindikaci k očkování potvrdit lékař plicní kliniky?

Děkuji za odpověď.

Danipet

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká neprovedení očkování pro trvalou kontraindikaci dítěte.

Nejprve bychom obecně uvedli, že povinnost podrobit se očkováním proti infekčním onemocněním vyplývá ze zákona o ochraně veřejného zdraví. V případě dětí, které nedovršily 15 let, odpovídá za splnění této povinnosti jejich zákonný zástupce. Členění jednotlivých očkování a podmínky jejich provedení pak podrobněji upravuje vyhláška o očkování proti infekčním nemocem

Existují ale výjimky, kdy se očkování u dětí neprovádí. Patří mezi ně potvrzená imunita proti nákaze, kdy není potřeba dítě proti infekční nemoci naočkovat. Dále tzv. výhrada svědomí - tedy prohlášení rodičů, že očkování odporuje jejich náboženskému vyznání. A v neposlední řadě se mezi výjimky řadí také trvalá kontraindikace dítěte. 

V případě trvalé kontraindikace se jedná o situaci, kdy zdravotní stav dítěte neumožnuje podání očkovací látky. Zákon o ochraně veřejného zdraví uvádí, že o trvalé kontraindikaci vystaví poskytovatel zdravotních služeb potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace. Poskytovatelem zdravotních služeb, pak může být dle zákona o zdravotních službách, jakákoliv fyzická nebo právnická osoba, která má k tomu oprávnění. Trvalou kontraindikaci tak může posoudit nejen dětský lékař, ale i lékař odborný. Z odborných lékařů se typicky jedná o imunologa, není to však podmínkou a potvrzení může vydat také jiný odborník. Záleží na tom, jaké jsou důvody pro neočkování dítěte, to může určit jaký odborník (specializující se na danou oblast medicíny) je nejlépe schopen situaci posoudit a předmětné potvrzení vydat.

Odpověď na Váš dotaz je tudíž pozitivní. Ano, potvrzení o kontraindikaci může vydat i lékař plicní kliniky.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

 

19.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS