Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hlášení neočkování na sociálku

Dobrý den,

rozhodli jsme se našeho 6-ti měsíčního chlapecka neočkovat. Podepsali jsme u lékaře revers a přiložili také naše vyjádření (neočkujeme z důvodu přesvědčení o škodlivosti vakcín). Lékař nás upozornil, že nás bude hlásit na sociálku. Předložila jsem mu tedy Vaší brožuru pro pediatry. Přesto však hlášení proběhlo a nám (po třech dnech od návštěvy lékaře) přišlo předvolání. Chtěla bych proto požádat o radu, jak se na toto jednani připravit, co předložit a jak podat stížnost na lékaře, protože rozhodně nejde o zanedbání péče o dítě.

Děkuji a přeji hezký den.
 

tvujmacik

Odpověď:

Dobrý den,

k předvolání k jednání na orgánu sociálně-právní ochrany dětí („sociálku“) se dostavit budete muset, omluvit s můžete pouze z vážného důvodu. Doporučujeme Vám si s sebou vzít negativní revers, lékařské zprávy, případně i naši brožuru a vysvětlit pracovníkům, proč jste odmítli očkování.

V případě, že Vás lékař nahlásil orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. sociálka), může se bránit tvrzením, že má právo oznámení učinit, protože došel k závěru, že jde o zanedbávání péče o dítě. V případě, že Vás lékař nahlásil sociálce, tedy nemusel porušit právní povinnost. Přesto na něj můžete podat stížnost u České lékařské komory a zároveň si najít jiného pediatra pro Vaše dítě. Postup k podání stížnosti naleznete zde.

Je možné, že lékař neočkování nahlásil i na hygienickou stanici; lékař nesmí neočkování sám z vlastní iniciativy hlásit, protože má povinnost dodržovat lékařskou mlčenlivost. Pokud tak učiní, je odpovědný za porušení Vašeho práva na soukromí a vy můžete podat žalobu na ochranu osobnosti z důvodu zásahu do práva na soukromí.

V případě, že Vám ze strany hygienické stanice bude udělena pokuta, můžete postupovat takto:

Pokud Vám byla udělena pokuta formou příkazu, musíte podat do 15 dní od doručení odpor. Pokud byla udělena pokuta v samotném přestupkovém řízení, máte 15 dnů na podání odvolání. Odvolání či odpor se podávají vždy k hygienické stanici, která je vydala, odvolání pak hygienická stanice s celým spisem odešle ministerstvu zdravotnictví, které jej posoudí a rozhodne. Odvolání má odkladný účinek, tedy až do rozhodnutí ministerstva nemusíte pokutu platit.

Pokud ministerstvo Vašemu odvolání nevyhoví a potvrdí rozhodnutí hygienické stanice, zbývá Vám možnost podat správní žalobu k soudu. Ta ale již nemá odkladný účinek a pokuta je tak doručením rozhodnutí ministerstva splatná. Se svými podněty se můžete obrátit také na Veřejného ochránce práv, který ve svých zprávách (např. z roku 2003 a z roku 2004) několikrát kritizoval fakt, že rodičům jsou pokuty udělovány, aniž by se přihlédlo k často závažným důvodům, které rodiče k neočkování vedly (např. předchozí špatná zkušenost s očkováním).

Vaše Férová Nemocnice

17.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS